Primarul de Sângeorz Băi a câștigat în apel, în dosarul în care era acuzat de conflict de interese

Primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, a scăpat de condamnarea cu amânare pronunțată, în luna februarie, de instanța de la Judecătoria Năsăud. Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au desființat în totalitate sentința instanței năsăudene, de un an de închisoare cu amânare și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani, plus 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

 

Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au pronunțat astăzi sentința în dosarul în care primarul orașului Sângeorz Băi a fost acuzat de conflict de interese, concret fiind vorba despre săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, pentru care la Judecătoria Năsăud, Traian Ogâgău a primit un an de închisoare cu amânare și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani, plus 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Această sentință a fost desființată în totalitate de Curtea de Apel Cluj, magistrații aplicându-i totuși un avertisment.

Admite apelul declarat de inculpatul OT împotriva sentinţei penale nr. 30 din 17.02.2020 pronunţată de Judecătoria Năsăud sentinţă pe care o desfiinţează integral şi pronunţând o nouă hotărâre: În temeiul art. 80 C.p. dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Ogâgău Traian pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prev. de art. 301 alin. 1 C.p. În temeiul art. 81 C.p. aplică inculpatului sancţiunea avertismentului. În temeiul art. 274 C.p.p. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat la instanţa de fond în sumă de 1000 lei iar cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului. Definitivă„, este sentința pronunțată astăzi de magistrații clujeni.

Potrivit procurorilor, la data de 28.03.2018, Traian Ogâgău, în calitate de primar al orașului Sângeorz Băi, a încheiat contractul de închiriere, nr. 3778/28.03.2018, privind suprafața de 3.665 mp teren aparținând acestei unități administrativ teritoriale, către tatăl său Ogâgău Traian, pe o durată de 2 ani, în schimbul unei chirii anuale de 100 lei, în lipsa unei hotărâri a consiliului local.

În noiembrie același an, edilul sângeorzan a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Năsăud.

Potrivit motivării sentinței pronunțată de instanța năsăudeană, anterior încheierii contractului de închiriere, între Traian Ogâgău și tatăl său a avut loc o discuție “în sensul ca acesta să îi închirieze un teren al UAT Sângeorz-Băi în vederea amplasării unor stupi de albine , pe care edilul de altfel l-a și găsit”.

Astfel, la data de 28.03.2018 inculpatul Ogâgău Traian, în calitate de primar al orașului Sângeorz-Băi, a încheiat contractul de închiriere nr. 3778/28.03.2018 a suprafeței de 3665 mp teren aparținând acestei unități administrativ teritoriale către tatăl său Ogâgău Traian sr., pe o durată de 2 ani, în schimbul unei chirii anuale de 100 lei.

Prin încheierea contractului, inculpatul a dus la obținerea unui folos patrimonial de către tatăl său, folos care a constat în folosința terenului închiriat„, se precizează în documentul citat.

În același document se mai arată că, atât în faza de judecată și în cea de urmărire penală Traian Ogâgău a avut o atitudine sinceră, el recunoscând săvârșirea faptei în materialitatea ei, dar a arătat că nu a avut cunoștință de faptul că nu avea voie să semneze contractul, bazându-se și pe faptul că nu a existat o procedură la nivelul primăriei privind asemenea contracte și având în vedere că contractul a primit toate avizele necesare de la compartimentele primăriei.

Totodată, edilul sângeorzan a subliniat în instanță că nu a urmărit un folos patrimonial injust pentru tatăl său, ci din contră încheierea contractului a avut loc la un preț mai mare decât cel practicat, iar amplasarea stupilor cu albine pe acel teren aduce un beneficiu comunității.

Instanța spune însă că, apărările invocate de Ogâgău „nu au relevanță în situația analizată sub aspectul existenței infracțiunii și nu sunt susceptibile de a înlătura răspunderea penală a acestuia, nefiind necesar ca folosul realizat să fie unul injust, ci numai ca acesta să fi fost efectiv obținut printr-o procedură favorizantă , din materialul probator reieșind faptul că într-adevăr nu s-a adus nici un prejudiciu material UAT Sângeorz-Băi prin încheierea contractului„.

În speță, folosul patrimonial, există în persoana tatălui inculpatului rudă de gradul I cu inculpatul și constă în folosința terenului de către acesta, prin amplasarea stupinelor de albine pe acest teren.

Prin urmare, acțiunea inculpatului Ogâgău Traian, în calitate de primar al orașului Sângeorz-Băi, de a încheia la data de 28.03.2018, contractul de închiriere nr. 3778/28.03.2018 având ca obiect suprafața de 3665 mp teren aparținând acestei unități administrativ teritoriale către tatăl său Ogâgău Traian sr., pe o durată de 2 ani, în schimbul unei chirii anuale de 100 lei , întrunește elementele constitutive ale infracțiuni prevăzute de art. 301 alin.1 Cod penal, urmarea imediată constând în starea de pericol creată , infracțiunea fiind una de pericol. Legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată rezultă în cauză din materialitatea faptei„, a mai precizat instanța năsăudeană în motivare, aceasta concluzionând că Traian Ogâgău a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției indirecte, întrucât a prevăzut rezultatul faptei sale și deși nu l-a urmărit a acceptat posibilitatea producerii lui.

Pe 16 iunie a avut loc procesul la Curtea de Apel Cluj, unde Traian Ogâgău a atacat în apel sentința pronunțată la Judecătoria Năsăud. Instanța clujeană nu s-a pronunțat pe loc și a amânat decizia pentru data de 23 iunie, când i-a dat dreptate edilului din Sângeorz Băi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.