Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud au redeschis ancheta într-un dosar penal în care primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea (PSD), este cercetat pentru abuz în serviciu. Alături de acesta sunt anchetați și Ioan Roșu – director tehnic la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa, și SC Acord Impex SRL, firmă care până în 2013 i-a aparținut edilului năsăudean.

 

Ancheta a fost demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud în 2017, în urma unei plângeri înaintată de președintele onorific al Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene (UCGN), prof. univ. Teodor Tanco. Acesta a semnalat procurorilor faptul că SC Acord SRL a demarat lucrări de construire a unei microhidrocentrale, pe malul drept al râului Someș, în dreptul orașului Năsăud, distrugând epiul barajului existent pe cursul de apă, dar și digul de protecție, conform Gazeta de Bistrița.

La finele anului 2017, procurorii au închis dosarul, însă Teodor Tanco a contestat soluția la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Contestația a fos admisă și ulterior confirmată, în parte, de magistrații de la Judecătoria Năsăud.

 

Până în 2013, SC Acord Impex SRL a aparținut lui Mircea Romocea, care a fost ales în anul anterior primarul orașului Năsăud. Noul proprietar, Ioan Rus, rudă a unui apropiat al edilului năsăudean, a beneficiat de sprijinul lui Mircea Romocea pentru a obține toate avizele necesare, dar și de o concesionare cu dedicație a barajului de pe râul Someș. Inclusiv în Consiliul Local Năsăud au fost promovate și aprobate o serie de hotărâri care vizau această investiție.

Ioan Roșu, directorul tehnic al ABA Someș-Tisa este și el anchetat în acest dosar pentru abuz în serviciu, după ce a semnat o serie de avize de gospodărire a apelor al căror titular era SC Acord Impex SRL, deși firma nu avea toate documentațiile în regulă.

În baza art.335 alin.4 Cod proc. penală, confirmă în parte redeschiderea urmăririi penale dispusă de Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin Ordonanţa nr. 144/II/2/2017 din 20.12.2017 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 32/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la:

 – infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. şi ped. de art. 297 alin.1 din Codul penal rap. la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, cu privire la emiterea avizelor presupus a fi săvârşită de către numitul Roșu Ioan;

 – infracţiunea de distrugere prev. de art. 253 alin.1 Cod Penal cu privire la presupusa distrugere a epiului de către SC Acord Impex SRL;

 – infracţiunea de realizarea unor construcţii, depozite, amenajări sau a altor activităţi în ampriza digurilor ori în zonele de protecţie ale acestora, prev. de art. 23 alin.1, lit. f din Legea nr. 259/2010 cu privire la lucrările efectuate în zona barajului de către SC Acord Impex SRL;

 – infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. şi ped. de art. 297 alin.1 din Codul penal rap. la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, cu privire la emiterea autorizaţiei de construire a barajului, presupus a fi săvârşită de către numitul Romocea Nicolae Mircea, constatând legalitatea şi temeinicia Ordonanţei prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu privire la redeschiderea urmăririi penale faţă de aceste fapte.

Respinge ca neîntemeiată cererea de confirmare a redeschiderii urmării penale dispusă de Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin Ordonanţa nr. 144/II/2/2017 din 20.12.2017 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 32/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la celelalte infracţiunii faţă de care s-a dispus clasarea prin Ordonanţa procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud în data de 27.11.2017 în dosar de urmărire penală nr. 32/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud„, este decizia instanței năsăudene.