În judeţul Bistriţa-Năsăud s-au obţinut producţii foarte bune la culturile de cereale, în acest an, potrivit reprezenanţilor Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Bistriţa-Năsăud. Cea mai mare creştere, de 8,4%, a fost înregistrată la culturile de grâu. Pe acelaşi trend s-au situat şi culturile de orz, dar şi de porumb.

 

 

Producţia din acest an la culturile de grâu a fost cu peste 8 procente mai mare, în Bistriţa-Năsăud, decât în 2017, potrivit inginerului agronom Vasile Moga, consilier în cadrul DJA Bistriţa-Năsăud.

Din punct de vedere al producțiilor agricole obținute în anul 2018, putem spune că în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat producții bune la principalele culturi de cereale, situându-se la o creștere semnificativă a producții medii pe hectar, la culturile de grâu, porumb, soia, rapiță. Din totalul de 92.483 de hectare arabile, anul 2018 a avut în cultură o suprafață de 3.174 de hectare de grâu, obținând o producție totală de 13.990 de tone, ca medie ne-am încadrat la 4.407 kg boabe/ hectar. Am înregistrat o creștere de 8,4% față  de producția anului trecut„, a declarat Vasile Moga, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a explicat producţia bună prin faptul că producătorii au folosit soiuri mai rezistente.

Am avut şi asolamente cu producţii în jur de 6.000 kg boabe/hectar, însă în sectorul gospodăriilor individuale, unde probabil şi tehnologia aplicată lasă de dorit, dar au fost şi ploile care au afectat culturile, acolo producţia a fost mai scăzută„, a mai precizat Moga.

Producţii bune s-au înregistrat şi la culturile de triticale s-a înregistrat o creștere cu 1,16 % față de anul 2017, iar în județ s-a obținut o producție de 5.561 tone.

Orzul de toamnă este o cultură care a înregistrat o creștere la hectar cu 5,9 %, am avut în cultură 480 de hectare. O producție medie de 4.500 kg boabe la hectar, având o producție totală pe județ de 2.205 hectare. La cultura de rapiță s-au obținut producții de 2.600 kg boabe la hectar, la noi în județ am avut o suprafață de 92 de hectare, obținând o producție totală de 199 de tone„, a mai precizat Moga.

De asemenea, acesta a subliniat că producții mai mici s-au obținut la orzoaica de primăvară, cu o scădere de 3% față de anul trecut. Totodată, scădere este înregistrată și la ovăzul de toamnă, datorită condițiilor climatice.

În ceea ce privește culturile de porumb, din punct de vedere al producțiilor agricole, a fost un an foarte bun, potrivit consilierului DAJ Bistriţa-Năsăud, unde s-a obţinut o producţie de 5.500 kg boabe la hectar.

O cultură mai nouă în județ, care anul acesta s-a dovedit cu producție frumoasă este cultura de soia.  Anul acesta avem în cultură o suprafață de 296 hectare, din care avem și 10 hectare de lot semicer (loturi pentru producerea de sămânță), unde estimăm o producție in jur de 3.500 kg boabe la hectar„, a mai adăugat Vasile Moga.