Profanatorul de morminte din Bacău, care a ucis un bătrân de pe Valea Bîrgăului și i-a ars casa, CONDAMNAT! A luat ani grei de pușcărie

Tânărul originar din județul Bacău care, în octombrie 2017, a ucis un bătrân de 82 de ani dintr-un sat de pe Valea Bîrgăului din județul Bistrița-Năsăud, și apoi i-a incendiat locuința, a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bistrița-Năsăud, la ani grei de închisoare. Paul Alexandru Toderaşc va sta după gratii pentru următorii 24 de ani.

 

Pe data de 7 octombrie, o casă mai izolată din Bistriţa Bîrgăului, care nici măcar nu era conectată la energia electrică, a fost cuprinsă de flăcări. Ulterior s-a constatat că proprietarul, un bătrân în vârstă de 82 de ani, era dispărut fără urmă. Primele bănuieli au fost că bătrânul ar fi putut deceda din cauza incendiului, însă singurele rămăşiţe care au fost găsite în urma prelevării probelor au fost ale celor cinci capre pe care le deţinea bărbatului. Drept urmare, autorităţile au pornit în căutarea bătrânului, însă cadavrul nu a mai fost găsit.

În aceeaşi noapte a dispărut şi Paul Toderaşc, care îngrijea oile unui vecin de-al bătrânului. Martorii susţin că acesta ar fi fost văzut în ziua respectivă, în jurul orei 22.00, chiar de către colegul său de la stână. Toderaşc era ameţit bine de aburii alcoolului şi i-ar fi spus colegului său că vrea să îl jefuiască pe bătrân.

Se pare că după comiterea crimei şi incendierea casei bătrânului, Toderaşc s-a dus în sat la crâşmă unde i-a cinstit pe cei prezenţi. Beat fiind s-a lăudat cu banii pe care îi avea asupra lui, circa 2.000 de lei, dar şi cu faptele comise până să ajungă în zona Bîrgăului.

„Mi-a povestit tot ce o făcut el: trafic de carne vie, babe violate şi mi-o mai povestit de o bătaie cu un bătrân, dar nu am ştiut că este vorba despre ăsta dispărut. Am văzut că are o grămadă de bani. Mi-o spus şi vânzătoarea că o avut 20 de milioane. A numărat în fața mea peste zece milioane. Banii erau cu sânge, şi pe mână avea sânge”, a povestit la acea vreme un adolescent de 17 ani, care petrecuse şi el în barul respectiv în acea noapte.

„A spus acolo că a omorât un bătrân”, a spus un alt martor.

Apoi, Alexandru Paul Toderașc a chemat un taxi şi dus a fost. Anchetatorii l-au găsit abia după patru zile de căutări, pe când încerca să se deplaseze din localitatea în care domiciliază în judeţul Bacău, în judeţul Vaslui. Tânărul a fost reţinut de oamenii legii şi apoi arestat preventiv.

Trimis rapid în judecată și condamnat

În martie 2018, procurorii l-au trimis în judecată sub acuzația de omor calificat, dosarul fiind judecat de o instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud. Procesul a decurs foarte repede, astfel că pe 13 decembrie judecătorii au pronunțat sentința pe fond. Alexandru Paul Toderașc este condamnat la 24 de ani de închisoare cu executare. Pentru a pronunța această sentință, judecătorii bistrițeni au ținut cont de faptul că Toderașc mai avea una la activ, respectiv de 3 ani de închisoare pentru furt calificat și profanare de morminte, sentință pronunțată de Curtea de Apel Bacău.

Condamnă pe inculpatul T A-P la pedepsele de:

 -20 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 8 ani, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat prev. de art.188 al.1 rap. la art.189 al.1 lit.d Cod penal;

 – 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 3 ani, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată prev. de art.233 al.1 Cod penal rap. la art.234 al.1 lit.d,f Cod penal;

 – 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de distrugere prev. de art.253 al.1 Cod penal; – 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte prev. de art.383 al.1 Cod penal.

 Constată că infracţiunile pentru care a fost condamnat inculpatul se află în concurs real, prev. de art.38 al.1 Cod penal, şi sunt în concurs real şi cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani, aplicată prin Sentinţa penală nr.503/2017 a Judecătoriei Bacău, modificată prin Decizia penală nr.1247/2017 a Curţii de Apel Bacău.

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani, aplicată prin Sentinţa penală nr. 503/2017 a Judecătoriei Bacău, modificată prin Decizia penală nr.1247/2017 a Curţii de Apel Bacău în elementele ei componente şi repune pedepsele în individualitatea lor, înlăturând sporul de o treime aplicat, de 1 an închisoare, astfel:

 – 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.l lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art.228 alin. 1 art.229 alin. l lit.b şi d şi alin.2 lit.b Cod penal, art.396 alin.l şi 2 Cod procedură penală.

 – 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.l lit.a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.383 alin. l Cod penal

 – l an închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.l lit.a şi b Cod penal, pe o durată de l an, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.383 alin.2 Cod penal.

În baza art.38 alin.l şi art.39 alin. l lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, de 20 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b, d Cod penal pe o durată de 8 ani, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse principale, respectiv 4 ani închisoare, în total 24 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe o durată de 8 ani, ce va fi executată de inculpat.

Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.a,b,d Cod penal (rap. la art.65 al.1 Cod penal), ca pedeapsă accesorie. Conform art.399 al.1 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive a inculpatului.

Deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 11.10.2017 la zi.

Constată că persoanele vătămate R I şi L P nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Ridică măsura asiguratorie a popririi, instituită în faza de urmărire penală prin Ordonanţa procurorului din data de 27.12.2017 asupra sumei de 2.300 lei, ridicată de la numitul C N. Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 1.500 lei. Dispune restituirea către numita C E a bancnotei de 5 lei predată de aceasta organelor de poliţie.

Dispune restituirea telefonului marca Evolio S5, a telefonului marca Samsung GTE 2600, a lamei de bărbierit de unică folosinţă, fragmentului metalic, nasturelui de culoare neagră, a bluzei de culoare roşie, pantalonilor de trening de culoare închisă cu dungi albe şi albastre şi a cizmelor de cauciuc de culoare neagră, către inculpat, la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Stabileşte onorariu avocaţial din oficiu în sumă de 260 lei, în favoarea av.B A-L (pentru apărarea acordată inculpatului în faza judecăţii), şi onorariu avocaţial din oficiu parţial în sumă de 360 lei, în favoarea av. B A-L (pentru apărarea acordată inculpatului în faza de urmărire penală), ce rămân în sarcina statului.

Obligă pe inculpat să plătească statului suma de 2808 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 500 lei reprezintă costul expertizei medico-legale nr.6015/VIII/d/108/26.10.2016, întocmită de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, suma de 38 lei reprezintă costul raportului de constatare medico-legală nr.3144/II/a/99/12.10.2017, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud inculpatului, iar suma de 135 lei reprezintă costul raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr.A1/12647/17/29.01.2018, întocmită inculpatului de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, iar suma de 35 lei costul avizării raportului de expertiză medico-legală psihiatrică de către Comisia de Avizare şi Control de pe lângă Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, făcându-se totodată aplicarea art.5 al.5 din Legea nr.76/2008„, este decizia magistraților de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, pronunțată pe 13 decembrie.

Sentința nu este defintivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.