btr

Peste 4.000 de șomeri erau înregistrați, la finele lunii februarie, în evidențele Agenției Județene pentur Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud. Instituția pregătește o bursă a locurilor de muncă. 

La sfârșitul lunii februarie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistriţa – Năsăud erau înregistrați 4.060 șomeri (din care 2.040 femei), rata șomajului fiind de 3,09 %.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,04 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere cu 0,05 puncte procentuale.

Potrivit datelor AJOFM Bistrița-Năsăud, din totalul de 4.060 persoane înregistrate în evidențe, 1.876 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.184 erau șomeri neindemnizați.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.692 șomeri provin din mediul rural și 1.368 sunt din mediul urban. Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bistriţa – Năsăud (33 %), urmat de cei cu studii liceale (25 %), profesionale (20%), primare (15%), universitare (5%), iar 2 % au absolvit învăţământul postliceal. Șomerii cu nivel de instruire primar şi mediu reprezintă 95 % din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 5%” arată AJOFM Bistrița-Năsăud.

De asemenea, potrivit datelor AJOFM, ”1.085 de persoane provin din categorii foarte greu ocupabile, 2.141 greu ocupabile, 522 mediu ocupabile, iar 312 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre” mai arată AJOFM Bistrița-Năsăud. 

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în luna aprilie va avea loc și o bursă a locurilor de muncă, astfel că o parte dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă ar putea avea o șansă în plus.