Reacții virulente ale Romsilva și Fordaq la raportul EIA: Tăierile sunt legale! Atac la industria lemnului

Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au reacționat virulent, după ce, marți, Agenția americană pentru Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency) a făcut public un raport în care se preciza că, în ultimele 18 luni, firme de exploatarea lemnului din România, printre care se află și Frasinul din Bistrița-Năsăud, au livrat companiei austriece Schweighofer Holzindustrie zeci de mii de metri cubi de lemn extras ilegal din două parcuri naționale.

Reprezentanții celor două entități susțin că lemnul provine din lucrări silvice legale și autorizate efectuate în zonele de conservare ale celor două parcuri naționale, unde  legislația prevede foarte clar astfel de intervenții.

 

În urma raportului făcut public de EIA, atât Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cât și Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq au recționat vehement prin intermediul unor comunicate de presă. Potrivit acestora, legislația din domeniu a fost respectată, astfel că exploatările de lemn efectuate pe raza celor două parcuri naționale nu sunt ilegale.

 

Romsilva: Exploatările sunt legale

Astfel, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva subliniază că lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale sau naturale are o proveniență legală, lucrările silvice fiind în concordanță cu legislația privind ariile naturale protejate, planurile de management și amenajamentele silvice, toate elaborate de specialiști în arii protejate și silvicultură, aprobate de autorități.

Solicitarea organizației respective de a stopa lucrările silvice în zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale nu are nicio bază legală și nu se bazează pe niciun studiu.

Toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, zone de protecție strictă și integrală, unde intervenția umană este interzisă, și zone de conservare durabilă, «tampon», unde legislația prevede foarte clar anumite lucrări silvice”, precizează Romsilva.

 

Mai puțin de jumătate din suprafața parcurilor naționale din România este ferită de tăieri

Regia Națională a Pădurilor administrează 12 parcuri naționale cu o suprafață cumulată de 307.406 hectare, din care 115.319 hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală, restul aflându-se în zone de conservare durabilă, unde lucrările silvice sunt efectuate cu respectarea legislației și a tuturor normelor silvice, în conformitate cu planurile de management ale parcurilor.

„Așadar, lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă ale Parcului Național Călimani și Parcului Național Munții Rodnei nu provine din tăieri ilegale, ci din lucrări silvice legale și autorizate”, arată Romsilva.

 

Autorii raportului EIA, nespecialiști în silvicultură

Potrivit reprezentanților instituției, datele raportului EIA sunt neclare, iar documentul a fost întocmit de nespecialiști.

„(…) «investigația» conține numeroase date neclare privind pădurile virgine din România, precum «Carpații României adăposteau odinioară», fără a se preciza intervalul de timp, sau faptul că două treimi din pădurile virgine ale României ar fi dispărut în ultimul deceniu, citând «experți în silvicultură» anonimi sau «studii în derulare».

Lecturarea atentă a acestei «investigației» arată că autorii nu stăpânesc legislația din România și nici cunoștințe privind silvicultura și normele silvice.

Ne exprimăm regretul că unele organizații lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România”, conchid cei de la Romsilva.

 

Fordaq: Raportul EIA are drept țintă denigrarea industriei lemnului din România 

În aceeași notă au reacționat prin intermediul unui comunicat și reprezentanții Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România, care „își exprimă regretul și indignarea că unele organizații lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România”.

Potrivit sursei citate, raportul EIA are drept țintă denigrarea industriei lemnului din România și convingerea beneficiarilor externi de a numai cumpăra lemn românesc, sub pretextul că acesta provine din „parcuri naționale”, iar exploatarea lui conduce la dispariția „pădurilor virgine”.

Fordaq subliniază că solicitarea EIA de a stopa lucrările silvice în zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale nu are nicio bază legală și nu se bazează pe niciun studiu de specialitate.

Toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, zone de protecție strictă și integrală, unde intervenția umană este interzisă și zone de conservare durabilă, «tampon», unde legislația prevede foarte clar anumite lucrări silvice.

Exploatările  forestiere în zonele de conservare durabilă, aflate în imediata apropiere a parcurilor  naționale sunt normale și legale. Acestea sunt realizate în acord cu planurile  de management ale ariilor protejate, iar punerea în valoare a  masei lemnoase  se  face cu avizul  custozilor  ariilor protejate. De asemenea, exploatarea  se face  sub controlul  autorităților  statului român, cu respectarea recomandărilor  și bunelor practici  de mediu.

Afirmația «că nu există trasabilitate privind  proveniența legală  a masei  lemnoase în România» și  de aici  prezumția  de vinovăție  privind amestecarea  masei lemnoase  exploatate  legal cu masa lemnoasă exploatată  ilegal,  în depozitele firmelor  de exploatare,  manipulează opinia  publică, inducând o falsă definiție  a trasabilității masei  lemnoase.  Conform  reglementărilor  europene, trasabilitatea provenienței masei  lemnoase se urmărește  pentru  prima punere  pe piață  a masei  lemnoase,  respectiv  din parchetul  de exploatare până la primul depozit  de sortare  și prelucrare a masei  lemnoase. 

România, prin dezvoltările  succesive  ale  SUMAL,  Radarul  Pădurilor, Inspectorul Pădurilor  a introdus  sisteme  stricte  de urmărire a trasabilității masei  lemnoase  până la prima punere  pe piață  a acesteia. Fiecare  aviz  de transport  este raportat  și înregistrat  pe serverul central  SUMAL,  se verifică încadrarea în prevederile  unui  act de evaluare a masei lemnoase legal  aprobat (APV),  se verifică  exploatarea în baza unei  autorizații  de  exploatare legal  emise,  se urmărește poziția   corespondenței  GPS a locației  expediției  față de locația autorizată  a parchetului. În  concluzie,  România  are unsistem  foarte  strict  de urmărire  a trasabilității provenienței legale  a masei  lemnoase, conform  cerințelor  regulamentului european EUTR.

Solicitarea  EIA privind «o trasabilitate  deplină», în depozitele  de sortare  și prelucrare  a masei  lemnoase, este o utopie  care nu există în niciun stat din Europa  ca obligație legală.  Este  ca și cum ai cere unui siloz  de cereale, care achiziționează grâu  de la  zeci  de mici  fermieri,  să țină o evidență  a provenienței fiecărui  bob  de grâu.  Ca și  depozitul  de lemne,  depozitul  de cereale  are trasabilitate  și documente  pentru  fiecare  transport, dar  după  recepție,  evident  grâul  se amestecă în depozit!

Recomandările  EIA  nu au nicio baza legală, exced  legislației  naționale  și europene  și sunt o utopie  chiar  și din punct  de vedere tehnic, mai ales că se adresează și industriei  plăcilor- producătorii  Kronospan, Egger-  companii  care folosesc în procesul tehnologic  bușteni  de dimensiuni  mici,  resturi din prelucrarea primară  a lemnului, lemn provenit în special din import„, precizează Fordaq.

 

Fordaq: Scopul EIA este ca România să devină necompetitivă

Reprezentanții Comunității Forestierilor susțin că scopul EIA, prin intermediul raportului publicat marți, dar și prin conferințele de presă pe care le va organiza cu ajutorul organizațiilor World Wilde Fund din Austria și Germania, este să slăbească competitivitatea industriei lemnului  din România, situația agravându-se în anii 2016-2017, mai ales pentru cei care se ocupă de exploatare.

În fapt, scopul  EIA este să conducă la încadrarea României într-o zonă ridicată de tăieri ilegale, astfel  încât cerințele  de control a provenienței legale  să devină atât  de complicate încât industria lemnului  din România să devină necompetitivă, iar beneficiarii  externi  să ocolească produsele din lemn din România, datorită  riscului  prezumat  de proveniență  a lemnului  din tăieri ilegale.

Raportul  actual al  EIA  este o continuare  a raportului  EIA  din 2015,  cu  scopul  evident  de a denigra  industria lemnului  din România  și a bloca accesul produselor  acestei  industrii pe piețele  de export.

Cum va atinge EIA  acest obiectiv?  Prin promovarea agresivă în media  internă  și  externă a acestui pseudo-raport. Așa cum au anunțat astăzi reprezentanții EIA, conferința  de presă de la București  va fi urmată  de conferințe  de presă organizate  cu sprijinul  WWF  Austria  și  WWF  Germania, la  Vienași  apoi conferințe  de presă în SUA.

Solicităm autorităților statului român să se implice în rezolvarea acestei crize de imagine, care aruncă România într-o zonă neagră a politicilor de mediu. Nu ne putem permite ca industrie și ca țară să fim denigrați, în lipsa unor dovezi de necontestat și pe baza unor presupuneri care au la bază surse neoficiale.

Începând   cu anul 2013, prețurile masei lemnoase au început să erodeze competitivitatea industriei lemnului  din România, situația agravându-se în anii 2016-2017.Segmentul de agenți economici mici  a fost cel mai afectat atât în sectorul de exploatare, cât și în cel de prelucrare primară și industria mobilei. Peste 1.800 de agenți economici mici  din  sectorul de exploatare, peste 3000  din cel de prelucrare primară a lemnului și peste 500  din industria mobilei  au ajuns cu capitalurile proprii în zona negativă, practic cea mai mare parte dintre ei vor intra în incapacitate de plată și își vor înceta activitatea.Vorbim de asemenea de riscul dispariției a mii de locuri de muncă în industria lemnului„, precizează Fordaq.

Reamintim că, potrivit EIA, Schweighofer a achiziționat de la furnizorii de profil din România peste 35.000 m.c. de lemn provenit doar din două parcuri naționale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017 până în iunie 2018. Printre furnizorii importanți ai companiei austriece se regăsește și firma bistrițeană Frasinul, deținută de Traian Larionesi. Despre acest subiect, Realitatea de Bistrița a scris AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.