Zeci de președinți ai secțiilor de votare din Bistrița-Năsăud s-au retras cu doar câteva zile înainte de referendum, invocând diverse motive. Președintele Tribunalului Bistrița-Năsăud a desemnat alte persoane în locul acestora.

 

Nu mai puțin de 76 de președinți de secții de votare din cei 313 din Bistrița-Năsăud, au fost înlocuiți, luni și marți, de președintele Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu alte persoane. Dintre aceștia, 17 sunt de la nivelul municipiului Bistrița.

Listele celor retrași pot fi vizualizate AICI și AICI.

Cei care au fost traşi la sorţi iniţial au invocat diverse motive, unul dintre acestea fiind și faptul că referendumul se desfăşoară pe parcursul a două zile.

 

Conform legii, președintele biroului electoral al secției de votare primește îndemnizația de 10% din salariul de bază minim brut pe țară pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare primesc o îndemnizație de 5% din salariul de bază minim brut pe țară, pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile. Salariul minim este de 1.900 lei, astfel că președinții ar urma să primească 190 lei/zi, impozabil, iar membrii secțiilor de votare, 95 lei/zi, impozabil.

De asemenea, instituțiile prefectului asigură pentru membrii birourilor electorale de circumscripție, ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, personalul tehnic auxiliar al acestora, statisticienii și personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne care duce la îndeplinire măsuri de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice sau care este în misiune de pază la birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și la birourile electorale ale secțiilor de votare o indemnizație pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoanã în zilele de 6 și 7 octombrie 2018.