Aquabis SA, regia de apă-canal din județul Bistrița-Năsăud a primit o amendă usturătoare, după ce a deversat ape uzate în râul Bistrița Ardeleană. Metehnele firmei bistrițene au fost scoase la iveală de jurnalistul PRO TV, Rareș Năstase, la finele lunii februarie. Firma bistrițeană a fost amendată drastic pentru aceeași neregulă și de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa, în luna martie. Totalul amenzilor ajunge la 100.000 lei.

 

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a aplicat companiei Aquabis o amendă în valoare de 60.000 de lei pentru deversarea apelor uzate în râul Bistrița Ardeleană, după ce deputatul USR Cristina Iurișniți a semnalat acest lucru. Conform documentului primit recent de Cristina Iurișniți, amenda a fost aplicată tot în prima aparte a lunii martie.

„Știm bine că în râul Bistrița se deversau direct ape menajere fără ca Garda de Mediu să se autosesizeze și să își facă treaba pentru care sunt plătiți, în folosul asigurării calității vieții pentru cetățenii bistrițeni. Rareș Năstase de la Pro TV a semnalat acest caz de deversare ilegală pe Bistrița Ardeleană. Am preluat cazul și am făcut o sesizare prin biroul parlamentar către Garda de Mediu în urma căreia compania Aquabis a fost sancționată cu 60.000 lei. Răspunsul a ajuns cu întârziere, din cauza pandemiei probabil, dar e importantă decizia si sancțiunea”, a transmis deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți.

 

Potrivit comisarilor de mediu, în urma analizării probelor prelevate,  au fost constatate depășiri la indicatorii de calitate care trebuie respectați la evacuarea în ape de suprafață, fiind astfel încălcată legislația în vigoare.

Anterior amenzii primite de la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, Aquabis SA a fost amendată și de ABA Someș-Tisa, cu 40.000 lei, după ce specialiștii instituției clujene au efectuat două controale în teren, pentru că nu a respectat prevederile autorizației de gospodărire a apelor.