Șapte persoane care au sosit duminică seara și luni din Italia sunt izolate la domiciliu și monitorizate de medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea infecţiilor cu noul tip de coronavirus. În acest moment, nu există niciun caz confirmat de infecție cu coronavirus pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud și nici persoane suspecte, care să necesite instituirea măsurii de carantină. Totuși, autoritățile bistrițene au achiziționat 20 de costume speciale pentru protecția personalului medical care ar putea intra în contact cu persoane în cazul cărora ar exista suspiciunea de îmbolnăvire.

 

 

Reprezentanții DSP Bistrița-Năsăud monitorizează la domiciliu șapte persoane, care vin din Italia, transmite Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

„Este de reținut că DOAR cei care vin din zona de carantină a Italiei (Vo’Euganeo, Codogno, Castiglione D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova Dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) intră automat 14 zile în carantină, în spații special pregătite, conform protocolului care se impune. Restul persoanelor care vin din Italia sunt monitorizate la domiciliu timp de 14 zile”, arată reprezentanții Instituției Prefectului.

Autoritățile județene monitorizează fluxul de turiști care vin din zone cu risc de infecție cu coronavirus și se află în continuă legătură cu autoritățile de frontieră, aceștia comunicând situațiile care necesită monitorizare.

În acest moment, în Bistrița-Năsăud sunt izolate la domiciliul 7 persoane, care au revenit din excursie în Italia duminică seara și luni dimineața, însă acestea nu au fost în zonele în care este declarată carantina. 

„În momentul acesta nu este nicio persoană care să fi venit din zonele de carantină, deci din acele localități declarate închise din Italia, care astfel ar fi persoane suspecte și ar trebuie carantinate și la noi. Deci nu sunt astfel de persoane în momentul ăsta și nu avem niciun bolnav de coronavirus. Avem doar niște persoane în observație la domiciliu. Ceilalți care vin din alte zone ale Italiei, în funcție de zona de unde vin, se țin la domiciliu 14 zile, în monitorizare. Dar, situația se schimbă de la un moment la altul, azi dimineață erau 5 persoane, acum sunt șapte, oamenii circulă. Noi îi monitorizăm acasă, în funcție de momentul în care au intrat în țară și avem legătură și cu colegii noștri care asigură permanența la granițe, care ne anunță dacă sunt persoane din județul nostru care intră în țară, la fel și la aeroport”, a declarat pentru Realitatea de Bistrița, dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Persoanele monitorizate nu au voie să părăsească domiciliul timp de 14 zile. 

„În fiecare zi noi intrăm în legătură cu ei să vedem dacă se simt bine, dacă au febră, iar ei au obligația să ne anunțe dacă apare vreo modificare în starea lor de sănătate. Simptomele sunt febră, tuse, tulburări respiratorii, ca și la gripa de sezon. Dacă e afectată o persoană sănătoasă, de regulă trece peste boală, sunt expuse persoanele cu morbidități, la fel ca și la gripa cealaltă”, a a mai precizat dr. Anca Andrițoiu. 

Instituția Prefectului a anunțat că, la nivel județean au sosit și primele 20 de costume speciale pentru protecția personalului medical care ar putea intra în contact cu persoane în cazul cărora ar exista suspiciunea de îmbolnăvire.

În Italia, bilanțul morților în urma infecției cu coronavirus a ajuns luni dimineața la 4, în timp ce numărul celor infectați s-a dublat în ultimele 24 de ore, ajungând la 152, transmite agenția ANSA.

 

.