Consilierul local bistrițean Sorin Hangan (PNL) a făcut o scurtă evaluare a proiectelor aprobate în Legislativul local, dar care au rămas doar la stadiul de idee. Asta în condițiile în care bugetul local pentru anul viitor va intra curând în dezbatere publică.

 

Președintele PNL Bistrița, consilierul local Sorin Hangan susține că în ultimii ani, în Consiliul local au fost aprobate mai multe proiecte care vizează o serie de investiții în municipiu, însă acestea nu au fost duse la capăt, multe dintre ele nici măcar nu au fost demarate.

Bugetul pentru anul 2019 va intra în dezbatere peste puţin timp. Am făcut o scurtă evaluare a ultimilor ani, iar concluzia este foarte clară. Primăria Bistriţa nu duce la capăt proiectele aprobate. Multe dintre ele nici nu demarează şi rămân la stadiul de proiect.

Multe proiecte pe care primarul le-a prezentat opiniei publice, mediului de afaceri şi consilierilor locali în urmă cu 7-8 ani şi care urmau să fie finalizate tot atunci, au rămas la stadiul de documentaţii tehnice„, a scris alesul local bistrițean pe contul său da Facebook.

În acest context, Sorin Hangan prezintă o listă cu 10 proiecte care ar trebui demarate cât mai urgent.

Noi avem datoria să ne facem treaba, indiferent de neperformanţele primarului sau ale viceprimarilor şi să facem propuneri concrete şi să iniţiem proiecte.

Am sintetizat câteva dintre cele mai importante proiecte pe care cred că ar trebui să le începem imediat.

1. Străzile Decebal, A.Mureşanu, Năsăudului, Gr. Bălan, cu iluminat arhitectural, cabluri îngropate şi piste de biciclete.

2. Bazin de înot pentru şcolari
3. Amenajare zonă agrement Codrişor între podul Jelnei şi podul Budacului.
4. Începere execuţie legatură între strada Gării cu Tărpiului şi facilitarea spre zona industrială care e principalul furnizor de bani pentru oraş si judeţ. Centura actuală trebuie reabilitată şi această legatură rutieră de asemenea e prioritate. Dacă o va finanţa Guvernul va fi foarte bine, dacă nu, e un proiect ce trebuie asumat de Primăria Bistriţa şi CJ BN

5. Reabilitare corp principal Colegiul Naţional Liviu Rebreanu.

6. Modernizare Şcoala Generală nr.4 şi a Liceului de Muzică.
8. Începere realizare piste de biciclete. Cei aproximativ 80 km propuşi în strategia de dezvoltare a municipiului ar trebui realizaţi până in 2020. Suntem mult în urmă cu acest proiect.

9. Transormarea a 3 din cele 26 de puncte termice în sală de sport, sală amenajată pentru pensionari cu şah, table ş.a., bazin de înot. Am zis doar trei din fonduri proprii, iar restul încercate parteneriate. Însă e nevoie de un ritm mai alert. Pentru unele puncte termice se vor depune documentaţii pentru fonduri nerambursabile, iar altele vor fi scoase la licitaţie pentru diverse activităţi ( magazine, spălătorie ş.a.).

10. Începere lucrări modernizare Piaţa Decebal.

Pe lângă probabilele propuneri de susţinere a unor ramuri sportive (fotbal, handbal), propun sprijin pentru dezvoltarea iniţierii în baschet, în rândul copiilor de până la 14 ani. Cred că putem aduce pe terenurile de baschet câteva sute de copii.

Susţinerea unui festival de jazz profesionist. Susţinerea în colaborare cu CJ BN a unui festival de rock. 
Susţinerea unui târg de carte profesionist şi amenajarea pasajului dintre UAP şi Liceul Corneliu Baba pentru vânzare de carte veche„, a arătat alesul local liberal.

Potrivit acestuia, cele prezentate nu sunt singurele investiții de care bistrițenii au nevoie, însă este nevoie de o dezbatere publică, întrucât  urmează prezentarea bugetului pentru anul 2019. Sorin Hangan subliniază însă faptul că, la respectiva dezbatere este nevoie de o participație reală din partea tuturor factorilor sociali și politici, astfel încât aceasta să nu rămână doar o întâlnire „bifată”.

Mai sunt şi alte lucruri mai mult sau mai puţin importante. Locuri de joacă, anveloparea blocurilor, ş.a. Bugetul este propus prin lege de primar, dar dezbaterea este necesară. Nu trebuie bifată prin întîlniri la primărie. Contează foarte mult in acest demers de democraţie participativă cât de mult se implică iniţiatorul, presa şi oamenii politici interesaţi„, a scris Sorin Hangan.