Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a anunțat, vineri, că în unitatea medicală pe care o conduce a fost instituită starea de carantină, ceea ce înseamnă că accesul vizitatorilor în spital va fi total interzis. Măsura nu a fost luată doar din cauza cazurilor de gripă din ultima perioadă, fiindcă mai există încă un motiv foarte serios.

 

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Direcția de Sănătate Publică și cu Compartimentul de Epidemiologie din cadrul spitalului, am decis instituirea stării de carantină. Nu este o măsură strict legată de numărul cazurilor de gripă din spital. Este o măsură de precauție în primul rând, pentru că lucrurile care se întâmplă pe piața echipamentelor de protecție și a materialelor sanitare, având în vedere că o parte din acestea sunt produse în China, îmi ridică semne de întrebare. Și atunci, mi s-a părut normal să fiu prevăzător, să avem grijă de materialele care există pe stoc și consumul acestora să fie cât mai eficient. Acesta este motivul pentru care am instituit starea de carantină„, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Totodată, Lazany a precizat faptul că se așteaptă ca în perioada următoare starea de criză să se extindă și să ajungă și pe piața de biocide, astfel încât să lipsească dezinfectanții.

Deocamdată Spitalul Județean de Urgență are stocuri. Am fost prevăzători, avem stocuri de materiale, nu avem probleme, dar repet, măsurile de precauție m-au făcut să deschid acest dialog cu Direcția de Sănătate Publică„, a spus acesta.

Întrebat dacă mai există măști de unică folosință, Lazany a spus că ele încă sunt de găsit, însă „prețurile au explodat”.

Față de prețurile care erau înainte, acum au crescut de 5 până la 10 ori. Vă dați seama, același lucru se va întâmpla și cu alte materiale, când se vor diminua stocurile„, a precizat managerul SJU Bistrița.

Gabriel Lazany a adăugat că în aceste condiții, accesul vizitatorilor în spital va fi total interzis, măsura fiind luată pe termen nedefinit.

Orice vizitator care ajunge în spital implică costuri suplimentare, măsuri de protecție suplimentare. Noi vrem să protejăm pacienții, vrem să protejăm personalul spitalului„, a mai completat managerul spitalului bistrițean.