Ministerul Mediului informează că marți, 18 iunie, la ora 10:00 s-a deschis o nouă sesiune de înscriere în programul RABLA pentru Electrocasnice. Bugetul disponibil depășește 28 de milioane de lei.

Sumele aferente voucherelor neutilizate în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice termenul de valabilitate, precum şi diferenţele rezultate din modificarea eficienţei energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, de la o clasă superioară la o clasă inferioară în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice) sunt disponibile pentru noi înscrieri.

Deşi bugetul total de 40 milioane lei, a fost rezervat integral de beneficiari în primele 12 ore din program, persoanele fizice au achiziţionat echipamente în valoare de 11,7 milioane lei.

Astfel, Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, pune la dispoziţia persoanelor fizice pentru noi înscrieri suma de 28,3 milioane lei, ramasă neutilizată, începând de astăzi, ora 10:00. Noi înscrieri se fac la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/ 

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepţia maşinilor de spălat vase care vor putea fi achiziţionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiţionat, maşină de spălat rufe).

Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menţionată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziţionat.

Finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++;
  • 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A şi A+;
  • i) 400 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A++ şi A+++.

În prima etapă, la nivel național, 73.769 de persoane fizice s-au înscris în program și au rezervat un număr de 124.018 vouchere. În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, 772 de bistrițeni au fost acceptați în program. Unii au solicitat vouchere pentru un singur produs, în vreme ce alții au solicitat vouchere pentru două sau chiar mai multe categorii de produse.