Staţiunea Colibiţa beneficiază, începând cu luna august, de un post de Jandarmerie montană, care a fost inaugurat oficial, luni, în prezența reprezentanților administraţiei publice judeţene şi locale. Acesta este cel de-al 3-lea post de Jandarmerie Montană din judeţul Bistriţa-Năsăud, după cel de la Piatra Fîntînele şi Rodna.

 

 

În ultimii ani zona Colibiţa a devenit din ce în ce mai frecventată de către turişti, ceea ce a dus şi la organizarea mai multor evenimente sportive şi culturale, iar acest aspect impune de la sine o mai bună monitorizare a acestui areal.

Ca urmare, începând cu luna august 2019 a fost operaţionalizat Postul de Jandarmi Montan Colibiţa, subunitatea din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa care execută misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în Colibiţa.

Acesta este cel de-al 3-lea post de Jandarmerie Montană din judeţul Bistriţa-Năsăud, după cel de la Piatra Fîntînele şi Rodna.

Jandarmii montani participă la misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe traseele turistice din zonă. De asemenea participă împreună cu alte instituţii abilitate, la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, prin măsuri specifice de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor normelor legale. Totodată, jandarmii montani participă la căutarea/salvarea şi evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de responsabilitate.

De asemenea, jandarmii montani din Colibiţa au atribuţii privind menţinerea ordinii publice pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în zona de responsabilitate, prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional privind poluarea (fonică, a cursurilor de apă, a aerului, a solului, cu deşeuri, etc.), desfăşurarea de activităţi de informare, prevenire şi educare în cadrul şcolilor, prin prezentarea unor teme cu specific de protecţie a mediului în zonele montane, acordarea de sprijin autorităţilor în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi specifice la nivel local, în zona de competenţă, cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor şi a marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe, precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor, în vederea evitării accidentelor şi a altor evenimente negative, îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate în zona montană din aria de competenţă, căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană și intervenţia operativă pentru soluţionarea apelurilor populaţiei prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, direcţionate către structurile  de jandarmi, conform indexului de cooperare.

 

Depresiunea Colibiţa este situată la contactul dintre Munţii Bîrgăului şi Munţii Călimani, se suprapune bazinului superior al râului Bistriţa Ardeleană (103 kmp) şi reprezintă una dintre cele mai importante zone turistice din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Stațiunea de interes local Colibița este amplasată în jurul Lacului de Acumulare cu acelaşi nume şi aparține de comuna Bistrița-Bârgăului şi este asociată deseori cu brandul ”Colibița marea de la munte”, este punctul de plecare a 10 trasee montane omologate și marcate corerspunzător.

Aceasta se află la o altitudine aproximativă de 900 m. Este înconjurată de păduri de rășinoase (molid și brad) ceea ce a făcut ca zona să fie renumită din datorită concentrației ridicate  de ozon din aer (calculată în urma unui studiu comandat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud la o valoare de 90 micrograme/m3), cote similare cu cele din Munții Alpi.