Peste 500 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii rutieri din Bistrița-Năsăud în cadrul controalelor efectuate timp de o săptămână, pe șoselele din județ. Acțiunile de control au făcut parte din campania ”Seatbelt”, care a vizat purtarea centurilor de siguranță de către ocupanții autovehiculelor.

Săptămâna 11-17 martie a fost dedicată controalelor în trafic efectuate de polițiștii rutieri în cadrul campaniei Seatbelt. Acțiunea, coordonată de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, s-a desfășurat în toată țara, pe drumurile publice și simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În ultima săptămână și la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost intensificate controalele în trafic, așa cum Realitatea de Bistrița a arătat AICI.

”Cu ocazia activităților desfășurate pe parcursul celor 7 zile, pe raza întregului județ,  polițiștii au constatat și aplicat peste 550 de sancțiuni contravenționale, conform OUG 195/2002 – privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de peste 176500 lei, dintre care 166 pentru lipsa centurii de siguranță” se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Totodată, în cadrul acțiunilor, față de 101 conducători auto a fost luată măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și au fost retrase 24 de certificate de înmatriculare.

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul centurii fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile mașinii. O altă funcție esențială a centurii de siguranță este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât la momentul impactului vă va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept.

”E bine de ştiut că în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg. acţionează o forţă de cca. 2 tone. Un copil de 25 kg. este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie” arată Poliția Română.

Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.

Sancțiunea contravențională prevăzută de lege pentru conducătorii auto surprinși că nu poartă centura de siguranță este amenda, cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare, iar în cazul pasagerilor se aplică amenda cuprinsă între 145 și 290 de lei.