Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud împreună cu reprezentanți ai Peșterei Izvorul Tăușoarelor vor organiza cea de-a treia ediție a taberei de explorare speologică ,,Asaltul Tăușoarelor”. Tabăra se va desfășura în peștera din Munții Rodnei în perioada 27-29 iulie 2018.

Potrivit Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care deține custodia pentru Peștera de la Izvorul Tăușoarelor, obiectivele taberei sunt:

  • cartarea Galeriei Pepitelor din dreapta Galeriei de Înaintare, sub Cascada Triplă;
  • cățărarea și explorarea unor hornuri din Galeria de Înaintare (aval de Cascada Triplă);
  • epuizarea potențialului de dezvoltare al cavernamentului, între Puntea Mare și ”La cană” (intersecția cu Galeria Alpiniștilor).

Peștera Izvorul Tăușoarelor, situată în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri, a fost descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte și este arie protejată încă din anul 2007. Peștera este habitatul de hibernare a aproximativ 10.000 de lilieci, fiind a treia peşteră din România ca număr de exemplare adăpostite pe timpul iernii.

Suprafaţa totală a galeriilor este de aproape 30.000 de metri pătraţi şi prezintă numeroase hornuri (galerii verticale superioare), dintre care unele au rămas necucerite de generaţiile anterioare de speologi.

Într-o sală aflată la circa 4 kilometri distanţă de intrarea în peşteră se află o cascadă de 15 metri înălţime. Accesul în peşteră este permis doar pentru cercetare.

FOTO: Peștera Izvorul Tăusoarelor