Activitatea din târgurile de animale din județul Bistrița-Năsăud a fost suspendată temporar, după ce au apărut focare de pestă porcină în câteva județe din România, cel mai aproape fiind identificat recent în județul Bihor. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, transmite Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

 

Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud  a aprobat, marți, Programul actualizat pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unui comunicat transmis de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, una dintre măsuri vizează suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea /cumpărarea animalelelor vii, până la noi dispoziţii. De asemenea, vor fi actualizate, în regim de urgenţă, Unităţile Locale de Sprijin, iar Grupul Local de Experţi în vânat şi vânătoare  din Bistriţa-Năsăud va prezenta particularităţile specifice judeţului privind strategia de prevenire/combatere a pestei porcine africane la mistreţ.

CLCB Bistriţa-Năsăud s-a întrunit  în contextul evoluţiei pestei porcine africane în România, în judeţele Satu Mare, Tulcea, Brăila, Constanţa şi Bihor şi ca urmare a revizuirii Manualului operaţional pentru intervenţie în focarele de PPA precum şi a Planului de contingenţă. Reunirea CLCB s-a făcut la propunerea conducerii DSVSA Bistrița-Năsăud.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are însă impact la nivel social, din punct de vedere economic.