Theodor Paleologu, despre criza politică: Nu este singulară. Sunt programate în Constituție

Theodor Paleologu, candidatul PMP la funcția de președinte al României, a declarat într-o conferință de presă susținută la Bistrița, faptul că alegerile prezidențiale sunt bruiate în totalitate de criza politică. În opinia acestuia, cauzele acestei crize se află în legea fundamentală a României, Constituția, care ar trebui schimbată „pe ici, pe colo, și anume prin punctele esențiale”.

 

Campania pentru prezidențiale este cu totul bruiată de criza politică, iar lucrul acesta este complet anormal, potrivit lui Theodor Paleologu.

Și la capitolul acesta suntem unici în lume. Oricum, unici în Europa, poate că or mai fi țări disfuncționale în care se întâmplă lucruri de genul acesta. Dar în Europa nu veți mai vedea o țară în care alegerile prezidențiale să fie bruiate cu totul de o criză de guvern. Mi se pare rușinos, nu e deloc în regulă faptul că principalii candidați nu vorbesc despre proiectele lor, ci despre chestiuni tactice de moment pentru un guvern care oricum nu va dura prea mult, care oricum nu se știe dacă va fi votat de Parlament. Mi se pare absolut lamentabil. Asta spune multe despre decăderea democrației în România„, a declarat Paleologu.

Potrivit acestuia, în legătură cu criza politică se discută mult despre fenomenele de suprafață și nu despre cauze, care în opinia sa, s-ar regăsi în Constituție.

Este o chestiune de suprafață, că e Orban, că nu e Orban, că intră cutare partid sau nu în guvern. Ce e cu adevărat important este să vorbim despre Constituție, pentru că în paginile acestei cărticele se află cauzele crizei politice. Nu este o criză politică singulară. Aduceți-vă aminte de conflictul deschis dintre Emil Constantinescu și Radu Vasile, în ’99, de conflictul ceva mai puțin vizibil, dar cât se poate de real între Iliescu și Năstase, apoi, evident, conflictul pe față între Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, suspendarea absurdă din 2007 (n. r. – a președintelui Traian Băsescu), încă o suspendare absurdă în 2012, conflictul pe față între Băsescu și Ponta și apoi conflictele și tensiunile dintre președintele Iohannis și toate guvernele PSD, culminând, evident, cu rușinea rușinilor – Guvernul Dăncilă, pe care tot el l-a numit. În plus, nu este pentru prima dată când este răsturnat un guvern în octombrie, cu puțin timp de alegerile prezidențiale S-a mai întâmplat pe 13 octombrie 2009, când Guvernul Boc a fost răsturnat prin moțiune de cenzură de coaliția PNL-PSD. Suntem într-un scenariu pe care l-am mai trăit deja și e lamentabil că nu putem ieși din această situație dezastruoasă. Aceste crize ne costă foarte mult. Decredibilizează România și ne costă bani. Societatea este luată prizonier de aceste lupte fără rost, dar care sunt făcute posibile de Constituție. Aceste crize sunt programate în Constituție. (…) Un om de bun simț și care vede lucrurile așa cum sunt își dă seama că trebuie schimbată Constituția. Dacă vrei să nu mai ai crize, schimbi Constituția. (…) Vorba lui Caragiale: pe ici, pe acolo, și anume prin punctele esențiale. Unul din puncte esențiale este următorul: dacă președintele numește primul-ministru, trebuie să-l poată și schimba. Este o chestiune de logică constituțională„, a afirmat Theodor Paleologu.

În ceea ce privește alegerile anticipate, candidatul PMP spune că sunt scenarii fanteziste pentru a păcăli oamenii.

Unii spun că sunt posibile și fac tot felul de scenarii fanteziste, ca să păcălească lumea. Adică, ori nu știu că nu se poate, și atunci este grav că niște responsabili politici nu au citit Constituția, ori știu, și atunci mint și sunt niște demagogi, pentru că în contextul constituțional actual este o absurditate să ne imaginăm că vor putea fi organizate alegeri anticipate. Este extraordinar de greu! Nu e cu totul imposibil, dar trebuie să pice de două ori guvernul în Parlament pentru a avea alegeri anticipate. Credeți că vor să renunțe la pensiile speciale? „, a declarat Paleologu.

Potrivit acestuia, pre;edintele sau primul ministru ar trebui să aibă posibilitatea să declanșeze alegeri anticipate, fără a fi împiedicați de o procedură greoaie așa cum prevede actuala Constituție, bineînțeles în  anumite limite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.