Un nou monument de for public va fi amplasat în Piața Petru Rareș din Bistrița

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a înaintat o adresă Primăriei Bistrița prin care se solicită acordul de a amplasa statuia domnitorului Petru Rareş în Piaţa cu același nume din municipiu. Primăria Bistrița a făcut demersuri în acest sens și a întocmit un proiect de hotărâre pentru care consilierii locali vor trebui să își exprime votul în ședința ordinară din data de 27 noiembrie.

În expunerea de motive a proiectului se arată că ”amplasarea statuii Domnitorului Petru Rareş, ca lucrare de for public, este pe deplin justificată, mai ales într-un an cu importanţă istorică deosebită – anul Centenarului Marii Uniri de la 1918”.

Același proiect de hotărâre prevede și reamplasarea catargului din Piața Centrală tot în Piața Petru Rareș. ”Pentru a sublinia caracterul administrativ al spaţiului public, piaţa va deveni locul desfăşurării unor manifestări şi programe cultural educative, dar şi ceremonii militare specifice, organizate în anul Centenarului Marii Uniri, astfel este necesară şi reamplasarea catargului din Piaţa Centrală a municipiului Bistriţa în Piaţa Petru Rareş” mai arată Primăria Bistrița.

Piaţa Petru Rareş s-a conturat în anii 1970, odată cu organizarea centrului administrativ al judeţului, în vecinătatea centrului istoric al oraşului Bistriţa. Şi-a câştigat importanţa prin amplasament, prin fondul construit ca valoare arhitecturală şi funcţiuni. Piaţa Petru Rareş este o piaţa civică importantă, în jurul ei fiind amplasate instituţiile publice ale oraşului: Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud, Prefectura, dar şi spaţii cu destinaţie comercială, hotelieră, de cultură sau bancară dar şi clădirii de locuinţe colective. Datorită rolului său de piaţă civică, i-a fost dat şi un nume potrivit, cu rezonantă istorică – Piaţa Petru Rareş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.