Un primar social-democrat din Bistrița-Năsăud trage un semnal de alarmă: ”Nu avem bani suficienți pentru plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap sau pentru funcționarea școlilor!”

Primarul comunei Lechința, una dintre cele mai mari comune din județul Bistrița-Năsăud, Romeo Florian, a criticat, într-o postare pe o rețea de socializare, acțiunile președintelui Klaus Iohannis privind rectificarea bugetară. Social-democratul bistrițean afirmă că în acest fel se blochează activitatea autorităților locale şi judeţene.

„Am trăit să o văd și pe asta. Sunt de peste un deceniu primar, cu voia comunității locale. Am nevoie de rectificare de buget. Trebuie reașezate sumele pentru funcționarea comunei, nu pentru proiectele de dezvoltare (asfaltări, canalizare … etc). Constat cu mare amărăciune că domnul președinte al României, care a fost primar, ne duce într-o zonă pe care nu o dorește nici un ordonator principal de credite. Nu avem bani suficienți pentru plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap, pentru funcționarea școlilor … etc. Știe domnul președinte totul. Știe cum se blochează bugetul unui Consiliu Județean și a unei Primării. Întrebare: Noi toți, inclusiv dânsul, oare nu suntem în slujba românilor? Oare nu toți punem mâna pe Biblie și Constituție? Și oare nu toți spunem la final ,,AȘA SĂ ÎMI AJUTE DUMNEZEU””, a scris pe Facebook, primarul Romeo Florian.

Declarațiile primarului din Lechința au venit în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a suspendat, marţi, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), până când Guvernul va veni cu o nouă variantă de buget care să nu taie banii serviciilor secrete. Proiectul de rectificare bugetară prevede că SRI pierde 113 milioane lei, SIE pierde 2,8 milioane lei, SPP pierde 15 milioane lei iar STS pierde 14,2 milioane de lei.

Însă, cu toate acestea, astăzi, Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, fără aviz de la CSAT.

Guvernul nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, sălarii, săntate, să fie periclitate de lupta politică”, a afirmat Viorica Dăncilă, care a completat că a încercat în ultima perioadă să îl facă pe președinte să înțeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei.

Viorica Dăncilă a spus că și-ar fi dorit ca proiectul să fie rezultatul unui consens între cele două instituții, însă, cum acest lucru nu s-a putut, soluția aleasă de Guvern a fost să meargă mai departe cu rectificarea bugetară.

Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanţare. Oamenii au nevoie de investiţii, de medicamente, de pensii şi salarii livrate la timp, fermierii afectaţi de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subvenţii la timp, pentru a putea începe lucrările. Până la un punct pot înţelege nemulţumirea preşedintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit şi îl asigur încă o dată că nicio instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru funcţionare”, a afirmat Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.