PMP Bistrița-Năsăud a criticat, vineri, în termeni duri, prin vocea vicepreședintelui organizației județene – Ștefania Stere, o ordonanță de urgență a guvernului adoptată joi, care modifică legea de organizare a referendumului. Potrivit ordonanței, partidele parlamentare care nu au grup parlamentar propriu, nu vor avea reprezentanți în comisiile de votare. În acest context, vicepreședintele PMP Bistrița-Năsăud susține că PSD, prin intermediul ministrului de Interne Carmen Dan, inițiatorul acestor modificări, se răzbună pe PMP pentru criticile aduse social-democraților, Guvernului Dăncilă, dar mai ales lui Liviu Dragnea.

 

Ștefania Stere a declarat vineri într-o conferință de presă, că PSD se folosește de referendum pentru a se răzbuna pe PMP, prin faptul că odată cu emiterea OUG 86/2018, partidul condus de Eugen Tomac nu va mai putea să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Și asta din cauză că PMP nu are în Parlament un grup parlamentar propriu.

Ieri ( n. r. – 20 septembrie) a apărut o ordonanţă de urgenţă a guvernului, nr. 86/2018, prin care PSD ne arată că foloseşte referendumul pentru familia tradiţională, pentru a se răzbuna pe PMP. În această ordonanţă de urgenţă există o prevedere care are un singur efect pentru noi: interzicerea prezenţei reprezentanţilor PMP în secţiile de votare de la referendum. Este un lucru extrem de grav! Această ordonanţă interzice acelor partide parlamentare care nu au un grup parlamentar propriu, să aibă delegaţie în secţile de votare. Cum PMP nu are un grup parlamentar propriu, prin urmare, nu vom putea avea  reprezentanţi în secţiile de votare”, a spus Ştefania Stere.

Vicepreședintele PMP Bistrița-Năsăud susține că această interdicție vizează în mod direct partidul din care face parte și vine ca urmare a criticilor aduse formațiunii politice condusă de Liviu Dragnea și Guvernului Dăncilă.

PSD sancţionează PMP pentru criticile pe care acesta i le-a adus lui Liviu Dragnea şi guvernării, precum şi pentru insistenţa cu care PMP susţine că ne găsim într-un moment bun pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă, printr-o moţiune de cenzură.  Este o părere şi o dorinţă a tuturor ca acest guvern să fie înlăturat, însă PMP este singurul partid din opoziție care a şi făcut paşi în această direcţie. A fost redactată o moţiune de cenzură, care aduce critici, printre altele, şi reprimării violente a protestului din 10 august. Carmen Dan, ministrul de Interne, care a fost vizat direct de aceste critici, este inițiatorul acestei ordonanțe de urgență. 

Practic, este o modalitate extrem de clară prin care PSD se răzbună pe PMP, singurii care au o voce în opoziţie cu privire la ce se întâmplă în acest moment în ţară. PSD a ținut morțiș să introducă această restricție pentru PMP, chiar cu riscul de a compromite această inițiativă civică susținută de peste 3 milioane de cetățeni din România„, a precizat Stere.

În acest context, PMP a sesizat a trimis o scrisoare către Avocatul Poporului Victor Ciorbea, prin care a cerut să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 86/2018.

De asemenea, PMP a sesizat şi Comisia de la Veneţia, printr-o scrisoare adresată preşedintelui acestei comisii„, a mai precizat Ștefania Stere.