SMURD Bistrița-Năsăud a sărbătorit astăzi un deceniu de activitate. În acest interval, SMURD a răspuns la aproape de 83.000 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.

 

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, autoritățile locale și județene au inaugurat în data de 3 decembrie 2009 Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Bistrița-Năsăud, completând astfel cu o importantă verigă sistemul județean de intervenție la urgențele prespitalicești.

În cei 10 ani care s-au scurs de la înființarea SMURD Bistrița-Năsăud, echipajele de intervenție au intervenit la 82.489 de solicitări, iar 11.841 de situații medicale de urgență au fost gestionate de echipajul de terapie intensivă mobilă (TIM) cu medic și 75.276 de cele 6 echipaje de prim ajutor.

De asemenea, 4.628 de misiuni medicale au fost gestionate de echipajul TIM cu sprijinul a cel puțin un echipaj de prim-ajutor. În perioada de referință, 83.461 de persoane au primit ajutor la Unitatea de Primiri Urgențe SMURD Bistrița, dintre care 8.430 dintre acestea au fost copii.

De asemenea, 4.955 de persoane, dintre care 642 de copii au fost asistați de echipajele SMURD medicale și de descarcerare, în urma accidentelor rutiere.

SMURD Bistrița-Năsăud a intervenit la 3.448 de accidente rutiere, iar medicii au avut în față 1.339 de persoane în stop cardio respirator. Dintre acestea 212 au fost readuse la viață, în urma manevrelor de resuscitare.

Elicopterul SMURD a venit în județul nostru de 250 de ori, cele mai multe intervenții fiind în zone greu accesibile.

În urmă cu 10 ani timpul mediu de răspuns era în mediul rural de 38 de minute și în mediul urban de 18 minute. Acum însă echipajele SMURD ajung în mediul rural, în medie, în 16 minute, iar în oraș în 6 minute.