Peste 20 de persoane din județul Bistrița-Năsăud au fost evacuate, marți dimineața, din propriile locuințe, expuse pericolului de inundație. Numai în ultimele ore, la numărul unic de urgențe 112 s-au înregistrat peste o sută de apeluri prin care se solicita intervenția pompierilor.

În ultimele ore, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri prin care se solicită intervenția echipajelor specializate cu motopompe. ”Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Toate echipajele existente cu motopompe sunt în teren și gestionează misiunile încredințate. Prioritate au misiunile de evacuare/salvare a persoanelor și animalelor, degajarea căilor de acces (drumuri naționale, județene și comunale) pentru asigurarea misiunilor de urgență (cazuri medicale). În consecință, toate apelurile si solicitările sunt tratate cu maximă responsabilitate de echipajele de pompieri militari, voluntari, personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud si comitetele locale pentru situații de urgență care nu vor fi retrase din teren până la soluționarea tuturor solicitărilor, în funcție de priorități”, au precizat reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Misiunile sunt coordonate din teren și/sau din punctul de comandă al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsău (organizat la sediul ISU BN) de către prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, si comanda ISU Bistrița-Năsăud.

În teren intervin  8 ofițeri și 62 subofițeri din cadrul ISU B-N cu două motopompe de mare capacitate, trei motopompe remorcabile, opt motopompe transportabile. De asemenea, 16 specialiști din cadrul SGA B-N intervin cu un buldoexcavator și două motopompe, precum și comitetele locale pentru situații de Urgență din zonele afectate cu toate mijloacele tehnice disponibile.

Cazuri mai deosebite au fost înregistrate în localitățile Budacu de Jos și Viișoara.

Potrivit pompierilor, în localitatea Budacu de Jos au fost evacuate 20 de persoane din 9 gospodării, acestea fiind direcționate către locuințele unor vecini sau a unor rude care sunt situate în zone ce nu sunt expuse pericolului de inundații.

Totodată, la Viișoara au fost evacuați doi adulți și doi minori, iar dintr-o altă gospodărie au evacuat capre și găini. Echipajele de intervenție care acționează în Viisoara sunt sprijinite de jandarmii bistrițeni care asigură misiuni de suport.

Situația este în dinamică, iar datele se schimbă de la o oră la alta.

FOTO: ISU B-N