Zeci de școli din Bistrița-Năsăud nu mai au elevi și sunt în „conservare”! Ce spune prefectul Ovidiu Frenț

Peste 70 de unități școlare din județul Bistrița-Năsăud, unele chiar reabilitate și modernizate, sunt în conservare din cauza faptului că nu mai au elevi. Parte din spații au fost închiriate de administrațiile locale unor ONG-uri, care desfășoară diferite activități educative. 

 

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a anunțat, miercuri, într-o ședință de Colegiu prefectural, că în județ mai funcționează 306 de unități școlare care administrează în total 482 de clădiri. De asemenea, 73 de unități școlare sunt închise și se află în stare de conservare. Parte din ele au primit o altă destinație cum este la Chintelnic, unde preotul organizează acțiuni social-educative cu copiii. Altele, precum cele din Măluț sau Mocod, sunt pur și simplu închise. Potrivit prefectului, pe viitor nu este exclus să fie comasate clase și școli.

Sunt foarte multe școli care s-au construit, s-au amenajat și acum sunt închise. Sunt 73 de unități școlare în conservare, ceea ce este enorm„, a precizat Ovidiu Frenț.

Potrivit prefectului județului Bistrița-Năsăud, din cele 482 de clădiri, 295 nu necesită autorizație ISU pentru că sunt construite înainte de 1992, alte 130 au autorizație ISU, iar 41 (8,5%) de unități nu au. De asemenea, 79 nu dețin autorizație sanitară de funcționare, dintre acestea 7 fiind în reabilitare, deci nu au solicitat autorizație, 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin grupurile sociale în exterior. Din cele 15 cu toaletele afară, 7 sunt în cadrul unor proiecte de reabilitare care au ca termen de finalizare anul 2021, 8 funcționează în case particulare, la Parva și Sângeorz Băi. Cu toaletă în curte este și o școală din municipiul Bistrița, în cartierul Slătinița, pentru care municipalitatea a alocat bani la ultima rectificare bugetară pentru amenajarea de grupuri sanitare. De asemenea, 26 de școli nu au apă potabilă și rețea de utilități.

Din numărul total al unităților școlare, 97 au încălzire cu gaz, iar 202 cu lemne.

Transportul școlar e asigurat de 90 de microbuze școlare care sunt funcționale.

În schimb, unitățile școlare private sunt toate în bună regulă.

Toate unitățile private sunt puse la punct și au toate autorizațiile și avizile necesare, ceea ce este un plus și o confirmare că statul nu e cel mai bun administrator„, a precizat Ovidiu Frenț.

În unitățile școlare din Bistrița-Năsăud învață, în total, 47.206 de copii, dintre care 8.324 preșcolari, 26.464 în ciclul primar și gimnazial și 12.418 în ciclul liceal și profesional. De asemenea, în județ sunt 3.372 de posturi didactice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.