Zi de sărbătoare pentru Jandarmeria Montană din Bistriţa-Năsăud

Înfiinţarea Jandarmeriei Montane în România reprezintă  un moment istoric foarte important. În judeţul Bistriţa-Năsăud  existau posturi de jandarmi încă din anul 1923  în cele mai reprezentative localităţi printre care unul şi la Tihuţa. 

La data de 20 mai 1929, se înfiinţa Legiunea de Jandarmi Rurali Năsăud, cu reşedinţa în Bistriţa, ce cuprindea 5 secţii şi 28 posturi. Dintre acestea făceau parte mai multe secţii situate la: Lechinţa, Năsăud, Şieu, Rodna dar şi Secţia de Jandarmi Bârgău (reşedinţa: Prundu Bârgăului) cu posturile: Prundu Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Tihuţa, Iad (Livezile) şi Satu Nou.

În anul 1948, existau la nivelul judeţului un număr de 130 de subofiţeri de jandarmi. Dintre aceştia un număr de 22 erau arondaţi Secţiei de Jandarmi Bârgău cu următoarele posturi: Colibiţa, Tihuţa, Iad (Livezile), Josenii Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Măgura Calului, Prundu Bârgăului și Satu Nou.

În prezent, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, jandarmii bistriţeni contribuie alături de celelealte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi nu numai, la realizarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud, Beclean în staţiunea balneară Sîngeorz-Băi, inclusiv în zona montană la Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița. 

Posturile montane Rodna și Piatra–Fântânele au fost înființate în urmă cu 14 ani, în anul 2007.

În ultimii ani zona Colibiţa a devenit din ce în ce mai frecventată de către turişti, ceea ce a dus şi la organizarea mai multor evenimente sportive şi culturale, iar acest aspect a impus de la sine o mai bună monitorizare a acestui areal. Ca urmare, începând cu luna august 2019 a fost operaţionalizat și Postul de Jandarmi Montan Colibiţa, subunitatea din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa care execută misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în Colibiţa. 

Pentru a marca această aniversare, în zona Lacului Colibița au fost organizate ateliere de prezentare ale Jandarmeriei Montane destinate turiștilor. Au fost distribuite pliante cuprinzând informații specifice privind sfaturi pentru drumeții în siguranță în zona montană și cele mai sigure metode de protecție față de animalele sălbatice care le pot pune pune în pericol integritatea fizică. Turiștii români și străini deopotrivă, s-au arătat foarte interesați de materialele utilizate de către jandarmii montani în diferite misiuni și au profitat de ocazie pentru a se fotografia cu aceștia.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.