Ipoteze incredibile despre hepatita misterioasă la copii: Paracetamolul și câinii ar putea fi cauza

Experții britanici în sănătate au lansat o ipoteză incredibilă privind cauza apariției hepatitei misterioase la copii. 

Proprietarii de câini ar putea fi în alertă după ce specialiștii în sănătate britanici au anunțat că animalele lor de companie ar fi putut declanșa focarul de hepatită. De vină poate fi și un medicament în acest caz, nu numai animalele de companie.

Înalții oficiali din Sănătate din Marea Britanie susțin că paracetamolul și câinii pot fi reponsabile în apariția hepatitei de origine necunoscută la copii, relatează express.co.uk.

În peste 14 țări din lume au fost detectate cazuri de acest tip de hepatită, cele mai multe în Anglia și America, din octombrie 2021 până în prezent: peste 250 de cazuri au fost depistate și, din păcate, cel puțin 8 decese, 5 în SUA și 3 în Indonezia, anunțate săptămâna trecută. Niciun copil nu a murit în Marea Britanie din cauza acestei afecțiuni.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a raportat că 163 de tineri au contractat virusul hepatic misterios. Dintre cei 163 de copii, 11 au avut nevoie de un transplant de ficat din cauza infecției.

În timpul anchetei în curs privind explozia de cazuri, boala pare să fie mai răspândită în gospodăriile în care locuiesc câinii, susțin. experții. În 92 de cazuri investigate până acum în Regatul Unit, 64 de cazuri pozitive au fost la copii expuși la câini. Micuții fie proveneau dintr-o familie care deține câini, fie au avut contact cu câini în altă parte.

În același timp, numărul proprietarilor de câini din Anglia este foarte mare, fiind posibil ca ipoteza lansată de experți să nu se verifice. Astfel încât este posibil ca patrupedele să nu fie răspunzătoare pentru creșterea numărului de cazuri de hepatită misterioasă din rândul copiilor, în Marea Britanie.

Medicii explorează în continuare o posibilă legătură pentru a vedea de ce e mai mare numărul cazurilor unde sunt prezenți și câini.

În același timp, o altă posibilă cauză ar fi paracetamolul. Potrivit chestionarelor la care au răspuns familiile afectate, s-a constatat că trei sferturi dintre respondenți au menționat că au folosit paracetamol, în timp ce mai puțini au raportat consumul de ibuprofen și niciunul nu a raportat folosirea aspirinei.

Paracetamolul se folosește în tratamentul bolilor acute la copii.

Actuala formă a hepatitei misterioase este prezentă în Anglia. De obicei, hepatita apare ca urmare a virusului hepatic A,B,C,D sau E, dar niciunul dintre copiii infectați nu a fost testat pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat cu imunitate scăzută.

Șansele ca un copil să dezvolte hepatită rămâne „extrem de scăzută”, dar părinții ar trebui să cunoască simptomele, potrivit medicilor, relatează si The Sun.

Principalele simptome: 

Îngălbenirea părții albe a ochilor sau a pielii (icter)
Urină închisă la culoare
Fecale palide, de culoare gri
Piele iritată
Dureri musculare și articulare
Febră
Stare generală proastă
Oboseală persistentă
Pierderea poftei de mâncare
Dureri de burtă

Adenovirusul este virusul cel mai frecvent detectat în probele testate la cazurile cu hepatita misterioasă. Specialiștii britanici au subliniat că nu este obișnuit ca acest lucru să provoace hepatită. Există mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri, care provoacă cel mai frecvent răceala comună.

Dovezile recente arată că infectarea este cu adenovirus tip 41 ce provoacă simptome precum: dureri de burtă, vărsături, greață și diaree. Acestea apar înaintea semnelor de inflamație a ficatului, care pot include icter – îngălbenirea pielii și a ochilor.

Cele mai frecvente semne ale adenovirusului, posibilă cauză a hepatitei misterioase, sunt:

Simptome comune de răceală și gripă
Febră
Durere de gât
Bronşită
Pneumonie
Conjunctivită
Probleme gastrice

Semnele mai puțin frecvente includ inflamația sau infecția vezicii urinare și probleme care afectează creierul sau măduva spinării.

Igiena este cea mai importantă în cazul protecției în fața adenovirusurilor, potrivit experților în sănătate.

Adenovirusurile sunt răspândite prin contact personal apropiat, adică prin atingere, dar și prin tuse, strănut sau atingerea unor suprafețe deja contaminate.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala