Bistrița-Năsăud, printre județele în care nu există niciun caz de pestă porcină africană semnalat

Epidemia de pestă porcină africană (PPA) din ultima perioadă a afectat mai multe județe din România, însă, cu toate acestea, până în prezent la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA). 

Ținând cont că judeţul Bistrița-Năsăud se află în aceeaşi zonă geografică cu judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, unde au fost deja confirmate focare de pestă porcină africană, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor şi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au întocmit un plan de  măsuri în vederea împiedicării răspândirii PPA în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Autoritățile locale au lansat un apel către crescătorii de porcine din judeţ, pe care îi sfătuiesc ca atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le deţin, să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Semnele clinice ale bolii sunt variabile şi nu sunt uşor de recunoscut, iar animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
– Febră mare, apatie şi imposibilitatea de a sta în picioare;
– Vomă, diaree, uneori cu sânge;
– Pete roşii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor şi a râtului;
– Tuse şi respiraţie îngreunată;
– Avorturi spontane, naşteri de fetuşi morţi şi nesiguranţă în mers a purceilor;

Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile. Pesta Porcină Africană este o boală virală și nu există vaccin sau tratament pentru această boală.

Pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud s-au constituit echipe mixte de control, formate din reprezentanţi ai instituţiilor care au competenţe legale (polițiști, pompieri, inspectori sanitar-veterinari, inspectori financiari, ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică).

Controalele se vor efectua pe toată perioada în care există riscuri de apariţie a pestei porcine africane.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.