Europarlamentarul Daniel Buda, la discuții cu fermieri și oameni de afaceri din județul Bistrița-Năsăud (FOTO)

Deputatul european Daniel Buda a efectuat o vizită în județul Bistrița-Năsăud, participând, alături de liberalul Ioan Turc și de alți reprezentanți ai Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, la o serie de întâlniri cu oameni care conduc afaceri de succes în agricultura din județ.

Prima oprire a grupului a fost la crama unui om de afaceri cunoscut în județul Bistrița-Năsăud.

”Am vizitat mai întâi podgoria și crama venerabilului Octavian Harșian de la Dumitra, unde am ascultat tainele revitalizării viticulturii într-o zonă de tradiție”, a spus Ioan Turc.

La rândul său, europarlamentarul Daniel Buda a transmis: ”Acesta este modelul de ferme de succes în Europa, cu dimensiuni relativ mici, dar ce pot produce un vin de calitate, mult superior celui produs in podgorii mari, care vând adesea un vin de duzină. Tehnologia întâlnită aici pentru combaterea dăunătorilor este pe cât se poate de simplă, dar pe atât de eficientă. Este de apreciat modalitatea originală de combatere a viespilor, cu montarea unor sticle, cu oțet, zahăr și apă, funcționand ca niște capcane ce protejează vița de vie, fără pesticide, un adevărat model de bune practici. Au o livadă în care cu doar 4 stropiri efectuate în timp de iarnă reușesc să asigure o calitate a merelor, o prospețime și o rezistență a acestora până în luna octombrie a anului viitor. Acest lucru, în condițiile în care știm bine că merele, mai ales cele din supermarketuri sunt date cu ceară și cu tot felul de soluții pentru a-și păstra culoarea și aparenta calitate. Dimensiunea acestei exploatații, 10 hectare de viță de vie și 10 hectare de pomi fructiferi reprezintă un exemplu de urmat care garantează în mod cert succesul în agricultură. Mă bucur că cei care administrează această fermă, accesează fonduri europene pentru ceea ce înseamnă modernizarea acesteia. În același timp, este extrem de important că au reușit să își dezvolte capacități de procesare și desfacere care le asigură o independență financiară consistentă”.

Tot în localitatea Dumitra, grupul a vizitat și ferma inginerului agronom Florin Avram, unde, cu sprijin european, o persoană fizică autorizată a ajuns să dețină 50 de vaci, dintre care 25 de lapte, pornind de la un ajutor de minimis pentru 5 vaci

”Florin Avram este un model de fermier muncitor, ambițios, iar așa cum îmi mărturisea chiar el, un fermier care nu acceptă o producție de doar 30 de litri de lapte, aceasta ,,neavând ce căuta la el în fermă”! Metișii de Angus sunt feblețea tatălui său care îl ajută foarte mult în activitățile fermei. Pe viitor, au în vedere să își achiziționeze automate de lapte pentru a veni cu laptele proaspăt pentru cei din zonă, inclusiv din orașe. Modelul fermelor de familie ajută să sprijinim fermele mici, medii care să aibă posibilitatea de a oferi produse proaspete către producătorii din zone, acest lucru însemnând de fapt acel lanț scurt de aprovizonare. Din păcate, și fermierul Florin Avram a fost victima incompetenței și indolenței guvernului PSD-ALDE, 3 dintre PFA-urile deținute fiind radiate de Oficiul Comerțului împreună cu alte zeci de mii de firme ale fermierilor români. Cu toate că imobilismul guvernanților PSD-ALDE a dus la prejudicii economice de neimaginat și la suspendarea plăților de zeci de milioane de euro din fonduri europene pentru mii de fermieri, Florin Avram a reușit să gestioneze eficient această situație. Ca urmare a eforturilor depuse, în urmă cu o săptămâna a câștigat un proiect pe fonduri europene, urmând să primească 2 milioane de euro pentru investiții în utilaje și pentru construcția unei baze furajere. Fermierul Florin este un model de urmat, reușind să contribuie la dezvoltarea mediului rural și la asigurarea unei agriculturi durabile!”, a afirmat Daniel Buda.

Următoarea vizită din județul Bistrița-Năsăud a fost la fabrica de lactate „Vilactil” Rebrișoara. Brânzeturile tradiţionale făcute manual la Rebrişoara cuceresc, de mai bine de 20 de ani, marile oraşe ale României. La Rebrișoara, echipa a fost primită de familia primarului liberal Viorel Clapău, care „a descris reușitele, dar și dificultățile fabricii de lactate “Vilactil”, ce pune pe piață brânzeturi tradiționale prelucrate doar manual, dar are de luptat cu falsurile și țeparii care compromit un întreg sector agroalimentar”, mai afirmă Turc.

Problemele din sectorul de lactate nu sunt puține, existând o serie de factori limitativi pentru dezvoltarea acestuia, începând de la brânza care nu a văzut laptele niciodată până la diverși ,,țepari” care fac dificilă prezența pe piață a firmelor autohtone. 
Este strigător la cer ca produsele din laptele de munte cum ar fi brânza telemea vândută la 9 lei kilogramul, să fie concurate de brânza feta vândută la 5 lei. În vizitele efectuate în fermele din Franța, fermierii îmi spuneau că produsul obținut în zonele de munte era de trei ori mai scump decât cel obținut la șes. Fondatorul afacerii mi-a replicat următoarele aspecte: ,,Domnule eurodeputat, noi nu avem o cultură a consumului de produse sănătoase. Din păcate, am fost nevoit să renunț la unele rute de lapte pentru că unii români spun că ,,dacă nu pișcă puțin, nu sunt sănătoși”! Îmi băgau apă în lapte și m-am săturat să car apa de la zeci de kilometri și am închis ruta respectivă. 
Mai mult, este foarte greu să rezistăm cu vânzarea produselor în supermarketuri. Ne cer mereu să reducem prețurile și din păcate, uneori, chiar și sub prețul de cost. Ca să nu mai vorbesc de faptul că de-a lungul timpului am luat țepe de peste 6 miliarde de lei. Din păcate, legislația națională nu ne ajută cu nimic. De ce trebuie să ia statul prima oara toți banii și după noi privații? Că doar noi facem banii, nu statul, el numai îi cheltuie. Ar trebui ca statul să fie egal cu noi și nu deasupra noastră.” Concluziile amare trase de fondatorul afacerii subliniază și mai mult dificultățile prin care trec producătorii de lactate pentru a ne asigura produse de calitate. Consumatorii români trebuie încurajați să se orienteze spre aceste produse de înaltă valoare, prin care sunt sprijiniți totodată și fermierii români. Fabrica de lactate „Vilactil” reprezintă un model de replicat! „Vilactil” readuce pe masa românilor laptele și brânza adevărată, pasiunea pentru gustul autentic și respectul pentru natură, tradiție și oameni!”, a mai spus Daniel Buda.

În continuare, liberalii au ajuns la ITL Agrocomplex Lechința, unde proprietarul afacerii, Ovidiu Ciuruș, a prezentat crescătoria de viței, dezvoltată și cu sprijin european, fiind implementate cu succes deja 4 proiecte.

Bazele acestei afaceri au fost puse în 1991, iar fermele dispun de 10 adăposturi pentru îngrășare, desfășurate pe o arie de 8 000 mp, și de un larg centru de colectare. Pentru transport, utilizează camioane specializate în conformitate cu normele europene privind bunăstarea animalelor: 4 camioane pentru transport internaţional şi 4 pentru transport intern, disponibile pentru livrarea în siguranţă deplină a bovinelor.

”În discuțiile pe care le-am purtat cu administratorul crescătoriei Lechința, domnul Ovidiu Ciuruș, acesta mi-a semnalat faptul că din păcate, în România, încă nu există o cultură a cărnii de vită, pentru unii români fiind mai important prețul decât calitatea produselor. Astfel, cei de la crescătoria de viței Lechința își doresc să contribuie la crearea unei culturi gastronomice în ceea ce privește carnea de vită în România și să faciliteze accesul consumatorilor la aceste produse locale, 100% naturale, obținute printr-un proces pe deplin controlat și cu trasabilitate completă. În ceea ce privește creşterea viţeilor, se utilizează hrană de cea mai bună calitate pe care o obțin din propriile culturi de cereale – orz, grâu şi porumb – pe un teren agricol de peste 400 de hectare. Calitatea hranei este cel mai important aspect în procesul de îngrăşare, astfel încât viţeii sunt hrăniţi exclusiv cu furaj uscat, paie şi concentrat furajer, utilizând ingrediente şi mixuri exigent evaluate. Toţi viţeii sunt cumpăraţi de la vârste fragede, având o greutate de cca. 60 kg, fiind apoi alăptaţi cu grijă timp de 45 de zile. Când sunt pregătiţi să mănânce hrană uscată, sunt hrăniţi cu cereale de cea mai bună calitate, rețetele fiind secrete din bucătăria proprie, până ajung la greutatea exactă cerută de client. Crescătoria de viței de la Lechința dispune de 6 tractoare şi numeroase utilaje agricole specializate de care se preocupă să le folosească mereu ergonomic. Aceștia asigură astfel o producţie bogată şi o bună selecţie a ingredientelor utilizate în hrana bovinelor. Crescătoria de viței Lechința pune România pe harta europeană a crescătorilor de viței, fiind o afacere agricola de succes, la standarde înalte!”, a mai arătat Daniel Buda.

Grupul liberalilor a ajuns și la Blăjenii de Sus, unde le-au fost gazde Ioan și Robert Telcian. ”Ei ne-au arătat ferma lor de găini ouătoare, un exemplu de productivitate pe o piață cu prețuri mici și unde ne-am bucurat să aflăm că marele concurent rămâne țăranul cu gospodăria individuală”, a precizat Turc.

La momentul actual, ferma are o capacitatea de 14.700 de capete, fondatorul accesând o serie de măsuri de bunăstare. Hala este modernă, reglând toate sistemele: furajare, aer, totul fiind computerizat. În 2015, a atras 337.000 de euro, fonduri europene pentru dezvoltarea fermei de găini ouătoare. ”Îl felicit pe fermierul Robert pentru că a înțeles importanța accesării fondurilor europene în vederea dezvoltării fermei. De asemenea, îl felicit pentru că a ales să aducă inovația tehnologică în agricultură, conștientizând faptul că inovația și tehnologia vor dicta viitorul agriculturii românești. Încă de la începutul mandatului de europarlamentar, am lansat campania „Fondurile europene, șansa agriculturii românești!”. Această campanie are rolul de a încuraja fermierii români de a accesa fonduri europene în agricultură, astfel încât aceştia să devină mai puternici şi mai competitivi pe piaţa românească şi europeană. Mă bucur să vizitez ferme care s-au dezvoltat prin intermediul fondurilor europene și să întâlnesc fermieri care înțeleg și se bucură pe deplin de avantajele apartenenței României la UE!”, a arătat Daniel Buda.

De asemenea, la finalul vizitei în județul Bistrița-Năsăud, deputatul european Daniel Buda a participat la o întâlnire cu zeci de fermieri din localitatea Blăjenii de Sus, cărora le-a prezentat ultimele informații despre facilitățile și finanțările europene, dar care, la rândul lor și-au exprimat și ei nemulțumirile.

FOTO: Ioan Turc, Daniel Buda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.