Lorant Sas: Criza energetică lasă urme adânci în buzunarul românilor! Sunt stupefiat de tupeul și nesimțirea guvernanților

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Lorant Sas, se declară stupefiat de tupeul și nesimțirea guvernanților, în timp ce criza energetică lasă urme adânci în buzunarul românilor!

 
 
Alesul bistrițean spune că măsurile luate de guvernanți cu privire la plafonarea și compensarea tarifelor la energie nu au avut rezultate benefice pentru cetățeni și IMM-uri, iar propunerea USR cu privire la reducerea TVA pentru reducerea TVA pentru gaze și electricitate sau modificarea parametrilor de compensare și plafonare nu a fost luată în seamă.
 
„Criza energetică lasă urme adânci în buzunarul românilor! Sunt stupefiat de tupeul și nesimțirea guvernanților care, pe lângă faptul că încearcă să găsească țapi ispășitori în altă parte decât propriile grupuri parlamentare și de “specialiști”, se contrazic reciproc, transmit mesaje confuze către cetățeni sau chiar ne spun că nu prea stau pe acasă și, astfel, nu plătesc mult pentru gaze și electricitate.
Realitatea este cât se poate de simplă: liberalizarea pieței a fost amânată succesiv în ultimii ani (România se afla deja în proces de infringement când guvernul Viorica Dăncilă a făcut, în 2019, calendarul actual de liberalizare), instituția care are rolul de a informa și proteja cetățenii (ANRE) a eșuat în misiunea ei, ne aflăm în plină criză energetică europeană iar legile aflate în vigoare, care privesc plafonarea și compensarea tarifelor la energie au fost modificate și votate în forma finală de către actuala coaliție de guvernare. Am fost acolo, împreună cu colegii parlamentari USR, și le-am spus, atât în Comisia pentru Industrii și Servicii, cât și la votul din plenul Parlamentului, că nu vor produce efecte benefice și complete pentru cetățeni și IMM-uri! Ne-au ignorat, deși am propus, de exemplu, reducerea TVA pentru gaze și electricitate sau modificarea parametrilor de compensare și plafonare. Acum se pregătesc să pună în practică acele măsuri, în al 13-lea ceas, unii spunând că din februarie, ceilalți că din aprilie… Iarna trece, facturile rămân și nu îl putem crede pe ministrul Energiei care ne transmite să nu le plătim.
Legea consumatorului vulnerabil trebuia să își producă efectele în momentul liberalizării pieței energetice pentru consumatorii casnici. Nu a fost cazul, în 2020, deoarece a fost amânată succesiv de către precedentele guvernări. În momentul în care noi am fost la guvernare, am promovat, susținut și votat această lege, care este în vigoare din 2021.
Încă două amănunte importante:
Tariful de serviciu universal (valabil pentru consumatorii casnici care nu și-au exprimat opțiunea de trecere în piața liberă) este aprobat la nivel de ANRE, o instituție publică cu conducere PSD, care are misiunea “de a crea şi a aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice precum şi a gazelor naturale” (citez din cadrul lor juridic de organizare și funcționare).
Nu în ultimul rând, România are capacitatea de a-și asigura necesarul energetic din resurse proprii, cu potențial de a exporta surplusul rezultat dintr-o iluzorie industrie producătoare pusă la punct. Nu facem asta pentru că nu avem infrastructura necesară. Da, acesta este adevărul! Avem resurse, dar nu avem capacitatea tehnică de a le exploata, depozita și de a le transporta. Cine este vinovat pentru lipsa investițiilor în sectorul energetic din ultimii 30 de ani? Concluzia vă aparține.
Și pentru că e normal să venim și cu propuneri, stimați guvernanți, vă înaintăm următoarele:
– reducerea sau eliminarea TVA pentru consumatorii casnici și IMM-uri;
– eliminarea taxelor pentru certificatele verzi;
– eliminarea accizei pentru energie electrică;
– facilități fiscale pentru întreprinderile mijlocii și mari, care să își poată deduce, parțial, costurile cu consumul energetic din această iarnă, eliminând astfel un factor de amplificare a inflației;
– concedierea tuturor politrucilor și incompetenților din agențiile și firmele de stat din sector;
– finalizarea urgentă a legilor privind exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră;
– program imediat de investiții în infrastructura energetică de transport și depozitare;
Le-am propus și în toamnă. Poate că, totuși, interesul cetățenilor este mai presus decât orgoliile politice. Vin facturile din februarie 2022 și e posibil să aducă vești proaste pentru toată lumea!”, a transmis Lorant Sas. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.