Ministrul Ligia Deca, prima reacție după acuzațiile de încurajare a meditațiilor printr-un nou examen de admitere la liceu

Ministrul Educației – Ligia Deca a explicat de ce noul proiect al legilor educației va impune un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea națională, după ce mai multe asociații de elevi și părinți au criticat noua prevedere.

Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat luni că motivul pentru care a propus în proiectul legilor educației posibilitatea ca elevii să dea și examen de admitere la intrarea la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, este pentru ca „să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc”. 

Precizarea făcută de ministrul Educației vine în contextul în care noul proiect al legilor educației nu este încă public și ar trebui să fie prezentat până la începerea sesiunii parlamentare din acest an, potrivit termenului dat de premierul Nicolae Ciucă ministrului Ligia Deca. Potrivit Edupedu.ro, noul proiect al legilor educației prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri, fiind un al doilea examen pe lângă Evaluarea națională organizată în prezent pentru admiterea și repartizarea computerizată la liceu. Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care încep clasa a V-a la un an după ce intră în vigoare noua variantă a legilor educației.

Întrebată de contestarea față de introducerea unui examen de admitere a elevilor și părinților și acuzațiile de „încurajare a industriei meditațiilor”, Ligia Deca a explicat că se face pentru o „potrivire mai bună cu profilul ales de elevii claselor a VIII-a. Ministrul a evocat și situațiile în care, în urma repartizării computerizate, susținând doar testare la limba română și matematică, unii elevi decid că nu li se potrivește profilul liceului și cer un transfer.

“Nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc”, explică ministrul. Ligia Astfel pierd posibilitatea să parcurgă exact tipul de profil de liceu care li se potrivește”, a declarat Ligia Deca, luni, la Radio România Actualități, potrivit Edupedu.ro.

 

„Cred că orice fel de testare induce un sentiment de stres pentru elevi. Ceea ce trebuie noi să asigurăm este în primul rând un sprijin corespunzător pe tot parcursul ciclului primar și al gimnaziului, care să includă atât o școlarizare eficientă, deci trebuie să reușim să facem ca competențele să ajungă la copiii, să poată fi atinse la toate materiile. Mi se pare absolut normal ca dacă un copil vizează un profil de liceu care are, de exemplu, 10-12 ore pe săptămână de științe, să știe de dinainte dacă are profilul și înclinația necesară cât să poată să susțină un astfel de efort. Da, în direcția științelor avem și cred că cunoaștem cu toții cazuri de elevi care după clasa a IX-a, având în vedere repartiția computerizată bazată doar pe română și matematică, decid că nu mi se potrivește profilul și cer un transfer. Și este păcat să avem astfel de mișcări, mai ales la un moment ulterior clasei a IX-a, pentru că se pierde posibilitatea ca acei elevi să parcurgă exact tipul de profil de liceu care i se potrivește. Deci, practic nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc”, a explicat Ligia Deca la Radio România Actualități, potrivit Edupedu.ro.

Mai multe asociații de elevi, alături de Federația Asociațiilor de părinți, Federația Națională a Părinților au criticat propunerea prin care elevii ar mai da un examen suplimentar de intrare la liceu, pe lângă testarea de Evaluare Națională. 

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a lansat petiția online intitulată: ”Elevii nu doresc dublă admitere! Noile Legi ale Educaţiei reprezintă un nou stres pentru elevii din ciclul gimnazial!”, prin care este respinsă propunerea din legile educaţiei care prevede că orice liceu are posibilitatea de a organiza un examen de admitere, la nivel de instituţie sau pentru fiecare profil. Elevii spune că această dublă admitere ”este o povară pentru un copil de 14 ani, care ar trebui să îşi dubleze numărul de meditaţii, de ore nedormite şi nivelul de stres”.

Reamintim că forma anterioară a noilor legi ale educației, România Educată, lansat în dezbatere de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, propunea ca admiterea la liceu să poată fi organizată doar de colegiile naționale, pentru cel mult 90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a. După dezbaterile din timpul verii, Sorin Cîmpeanu a revenit și a anunțat că ar fi posibilă extinderea opțiunii admiterii pentru toate colegiile din țară, nu doar cele naționale.

 

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.