Prezența urșilor în zonele populate ale județului Bistrița-Năsăud, considerată situație de urgență. Prefectul vrea soluții și măsuri

Reprezentanții mai multor instituții publice din Bistrița-Năsăud, direct implicate în gestionarea situațiilor cauzate de prezența urșilor în zonele populate, au fost chemați de urgență în ședință. Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, le-a cerut acestora să găsească soluții și să ia măsuri urgente pentru a evita ca urșii să producă noi pagube în gospodăriile oamenilor.

În urma creșterii semnalărilor prezenței urșilor și a provocării de pagube atât în mediul rural, cât și urban, prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat grupa operativă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a se discuta măsurile de prevenire și cele de intervenție care se impun”, au anunțat reprezentanții Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

La întâlnire au luat parte reprezentanți ai nouă instituții publice din Bistrița-Năsăud: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Poliția Locale, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția Silvică și Garda Forestieră.

Prefectul Ovidiu Victor Frenț le-a solicitat tuturor reprezentanților instituțiilor abilitate ca, în termen de o săptămână, să prezinte ”observații la proiectul de procedură pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului”. Măsurile prevăzute în această procedură urmăresc protejarea vieții și integrității persoanelor și a gospodăriilor acestora de consecințele eventualelor situații de urgență cauzate de urși și de alte carnivore mari în zonele populate.

Cel mai recent caz în care un urs a provocat pagube a fost înregistrat zilele trecute, la o stână din localitatea Șieu Sfântu, unde 15 oi și un câine au căzut pradă ursului. 

Reamintim că problema urșilor care produc pagube pe raza județului Bistrița-Năsăud a mai fost dezbătută în urmă cu o lună, în ultima ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, însă măsuri concrete nu au fost luate până acum. La acea vreme, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a explicat că procedura de recoltare sau de relocare a exemplarului din fondul cinegetic este una extrem de complicată. Tot atunci s-a anunțat că deși au fost făcute 13 solicitări către Ministerul Mediului pentru a aproba recoltarea sau relocarea urșilor, niciuna nu a fost aprobată, cu toate că județul Bistrița-Năsăud are de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.