Unul dintre ucigașii bătrânului care locuia pe str. Împăratul Traian din Bistrița a fost condamnat, în prima instanță, la ani grei de pușcărie. Magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud i-au aplicat lui Marius Roberto Varga, originar din comuna bistrițeană Lechința, o pedeapsă de 22 de ani de de închisoare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel. 

 

La începutul lunii februarie a acestui an, o crimă abominabilă a șocat întregul județ Bistrița-Năsăud. Doi tineri din Lechința au ucis un pensionar în vârstă de 71 de ani.

Bătrânul a fost găsit decedat după trei zile de la incident, pe 6 februarie, de către niște rude. Acesta locuia singur în apartament și nu mai fusese văzut de către vecini chiar din ziua în care a fost omorât. Când rudele bătrânului au intrat în apartament, au avut parte de imagini șocante: victima era pe dușumea fără suflare, pe jumătate dezbrăcată, iar locuința era întoarsă pe dos. Anchetatorii nu au găsit urme de intrare prin efracție în apartament și nici urme de sânge, însă urmele de lovituri de pe corpul bătrânului, precum și alte indicii găsite de anchetatori la fața locului au condus automat spre ideea unei crime.

Marius Roberto (18 ani) și Bogdan Varga (21 de ani) au fost depistați de polițiști în seara aceleiași zile de 6 februarie, cei doi recunoscându-și faptele. Pe 8 februarie, au fost arestați preventiv, fără a mai fi eliberați de după gratii.

La jumătatea lunii mai, Bogdan a fost găsit spânzurat în celula din Centrul de Arest Preventiv din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud. Conform declarației de la acea vreme a procurorului Adrian Briciu, tânărul a rămas singur în celulă în timp ce alți colegi de arest au fost scoși la plimbare, iar în acest răstimp a improvizat un ștreang dintr-un cearceaf.

Ambulanta a fost chemată de urgență și s-a reușit resuscitarea tânărului, după care a fost  transportat la spital. Acesta a fost internat în cadrul secției de Terapie Intensivă, însă organismul acestuia nu a mai rezistat, acesta decedând în cursul nopții.

Bogdan Varga era recidivist. El a mai fost cercetat pe când era minor pentru furturi mărunte, după care a ajuns la jafuri, motiv pentru care a fost condamnat, în martie 2017, la doi ani de închisoare de către Judecătoria Bistrița, pentru tâlhărie și a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău. A fost liberat condiționat în luna septembrie a anului trecut, în baza recursului compensatoriu.

Și Marius  Roberto Varga nu a fost ușă de biserică. În 2016, Marius Roberto, pe când era minor, împreună cu alți doi tineri, au tâlhărit o persoană. A fost trimis în judecată în același an, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Beclean, însă sentința a fost pronunțată abia pe 26 februarie 2019, după ce, împreună cu fratele său Bogdan, l-au omorât pe bătrânul din Bistrița. Întrucât la momentul comiterii faptei Marius Roberto era minor, acestuia i-a fost aplicată doar o măsură educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe timp de 6 luni. Aceasta însă a cântărit în balanță atunci când judecătorii au pronunțat sentința în dosarul de crimă.

Potrivit sentinței pronunțată de instanța Judecătoriei Bistrița pe data de 2 decembrie, Marius Roberto Varga a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat și 6 ani de închisoare de tâlhărie calificată. Constantând că cele două infracțiuni comise în februarie 2019, dar și cea din 2016 sunt în concurs real, instanța l-a condamnat pe tânăr la 22 de ani de închisoare. Sentința nu este defintivă și poate fi atacată în apel la 10 zilde după comunicare.

Despre acest caz, Realitatea de Bistrița a scris AICI, AICI și AICI .