11 februarie: Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei. O româncă este pe listă

11 februarie este Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei, declarată ca atare de Adunarea Generală a ONU în 2015. Potrivit UNESCO, în prezent, mai puțin de 30 % dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei, transmite siteul Comisiei Europene

Istoria științei a fost marcată de descoperiri importante ale femeilor.

Marie Curie (1867-1934): a fost o fiziciană și chimistă de origine poloneză.

A fost primul savant care a primit două premii Nobel în domenii diferite:

  • premiul pentru fizică în 1903 (împărțit cu soțul ei Pierre Curie și Henri Becquerel) pentru cercetările sale referitoare la radiație;
  • premiul pentru chimie în 1911 pentru descoperirea radiului și poloniului.

Contribuțiile sale au fost fundamentale în dezvoltarea fizicii și chimiei moderne.

Rosalind Franklin (1920-1958): a contribuit semnificativ la înțelegerea structurii ADN-ului. Lucrările sale de cercetare cu raze X au fost esențiale în descoperirea structurii dublei spirale a ADN-ului.

Contribuția sa a fost adesea neglijată în timpul vieții ei.

Ada Lovelace (1815-1852): a fost o matematiciană și scriitoare britanică, cunoscută ca prima programatoare de computer din lume.

Ea a lucrat cu Charles Babbage la mașina analitică, o mașină conceptuală pentru calcul. Tot ea a scris primul algoritm destinat să fie procesat de o mașină, devenind astfel o figură pionieră în domeniul informaticii.

Jane Goodall (n. 1934): Jane Goodall este o savantă britanică, devenită celebră, printre altele, pentru cercetările sale asupra cimpanzeilor din Parcul Național Gombe Stream din Tanzania.

Cercetările sale au oferit o perspectivă unică asupra comportamentului și societății cimpanzeilor, contribuind la înțelegerea noastră a evoluției umane și conservarea speciilor amenințate.

Dorothy Hodgkin (1910-1994): a fost o chimistă britanică care a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1964 pentru dezvoltarea tehnicilor de cristalografie cu raze X.

Acestea au fost esențiale pentru determinarea structurii unor substanțe chimice complexe, cum ar fi insulina și vitamina B12.

Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008): A fost prima femeie neurochirurg din România. Este creditată de unele surse drept  prima femeie neurochirurg din lume (la concurență cu Diana Beck).

Ea a realizat prima operație pe creier în 1944, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Atunci, potrivit chiar spuselor ei, a operat pe creier un copil rănit în urma unui bombardament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.