96 milioane lei – valoarea investiției privind amenajarea Complexului Sportiv cu sală polivalentă modernă din cartierul Unirea, municipiul Bistrița

 

În ultima ședință de Guvern au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire Complex Sportiv – localitatea Unirea, strada Aerodromului nr. 33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”.

Investiția este estimată la suma de 96 de milioane de lei, iar potrivit documentului aprobat, ”finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale județul Bistrița-Năsăud, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”.

Astfel, cea mai mare sumă, în valoare de 95 de milioane de lei va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. De asemenea, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va asigura o finanțare în sumă de 1.054.000 lei (inclusiv TVA), pentru cheltuieli privind proiectarea și asistența tehnică, precum și pentru cotele aferente datorate Inspectoratului de Stat în Construcții și Casei Sociale a Constructorilor, dar și pentru cheltuielile aferente execuției efective a lucrărilor pentru asigurarea și racordarea la utilitățile: energie electrică, apă, canal, gaze sau alt tip de combustibil utilizat și salubritate.

Despre acest obiectiv de investiții, vicepremierul Daniel Suciu, care s-a aflat vineri la Bistrița, a afirmat că va fi unul dintre cele mai moderne din România. ”Am văzut destul de multe explicații savante ale altora despre cum ne îndepărtăm noi de un obiectiv, predându-l la CNI. Oamenii ăștia habar nu au ce însemnă administrație și cum se derulează niște investiții. Astăzi avem finanțarea aprobată pentru sala polivalentă și, din ce am văzut, va fi una dintre cele mai frumoase săli polivalente din România”, a spus Suciu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a precizat că ”acest Complex Sportiv, că nu e doar o sală polivalentă, are două nume – Săplăcan (n.r. – Radu Săplăcan – arhitectul județului) și Suciu (n.r. – ministrul Daniel Suciu) – ca fondatori. Radu Săplăcan, timp de 6 luni, a făcut câteva zeci de drumuri la Cluj, alte câteva zeci de drumuri la București și e exemplu clar că atunci când îi dorești ceva cu adevărat se poate și vă rog să vă interesați în țară cât durează o astfel de procedură pentru o asemenea investiție. Noi am început-o în ianuarie și la sfârșitul lunii mai avem hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat fconstrucția acestui complex sportiv. (…) Mă bucur că astăzi putem face un cadou echipei de handbal Gloria Bistrița-Năsăud, care înurmă cu o sptămână a adus cea mai mare bucurie iubitorilor de sport și cetățenilor județului Bistrița-Năsăud, luând medalia de bronz, lucru la care nici măcar nu am îndrăznit să visez la începutul campionatului”.

În nota de fundamentare a proiectului aprobat în ședința de Guvern se arată că amenajarea Complexului Sportiv va cuprinde mai multe obiecte:

 • Sala Polivalentă, cu o capacitate de 2675 de locuri, inclusiv spații pentru
  cantonamente sportive, care se dezvoltă pe două funcțiuni:
  – Sala de sport, terenul de antrenament, anexe sportive și sociale,
  spații administrative și spațiile tehnice aferente
  – Spații cazare cantonament
 • Terenuri exterioare de sport
  – Handbal
  – Baschet
  – Tenis
 • Pista alergare 8 culoare: 132 m lungime, 12 m lățime
 • Clădire Anexă la terenurile sportive (spații tehnice, vestiare, cabinet
  medical, spații administrative)
 • Gradene – teren terasat în trepte cu băncuțe de lemn pe structura metalică
 • Amenajări exterioare
  – Alei carosabile
  – Alei pietonale
  – Parcări
  – Zone verzi
 • Împrejmuire Complex Sportiv
 • Împrejmuire terenuri sportive

De asemenea, tot în nota de fundamentare a proiectului se mai arată că ”județul Bistrița-Năsăud și municipiul Bistrița sunt recunoscute ca puncte de reper în sportul românesc, prin evoluția echipelor și a sportivilor bistrițeni de-a lungul timpului, în ultimii ani remarcându-se evoluția echipei de handbal feminin CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, a sportivilor care își desfașoară activitatea la Centrul Olimpic de Tenis de Masă Bistrița-Năsăud, dar și a unor competiții sportive precum Campionatul Mondial de Culturism și Fitness sau Cupa Județului Bistrița-Năsăud la handbal feminin. În prezent, în municipiul Bistrița există o sală polivalentă cu o capacitate de mai puțin de 1000 de locuri, care limitează desfașurarea unor activități sportive de o  anumită anvergură și posibilitatea pregătirii echipelor sportive de performanță. Prin investiția de față se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfașurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții
internaționale oficiale majore, a pregătirii echipelor sportive de performanță”.

Nota de fundamentare și Anexa hotărârii d eGuvern privind indicatorii tehnico-economici pot fi consultate mai jos:

Nota-fundamentare13

Anexa-_HG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.