Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa a anunțat că face demersuri pentru aprobarea aplicației de finanțare a două proiecte, cofinanțate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5, unul dintre acestea referindu-se la Acumularea Colibița.
Proiectul „Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” are o valoare totală estimată de 21.286.619 euro cu TVA inclus, este prevăzut şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii și prezintă soluții integrate, la nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa. Astfel, acesta combină măsuri structurale şi non-structurale, soluţii clasice, convenţionale şi măsuri „verzi”, prietenoase cu mediul.
Potrivit ABA Someș-Tisa, proiectul are la bază cele mai noi informaţii privind evoluţiile factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizează fiecare amplasament, precum şi integrarea efectelor schimbărilor climatice în modelele hidrologice şi hidraulice, care fundamentează soluţiile propuse.
De asemenea, implementarea acestui proiect va avea beneficii socio-economice, în principal creşterea valorii terenurilor, reducerea pagubelor materiale, îmbunătăţirea calităţii infrastructurii.
Proiectul „Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” a fost aprobat de Guvernul României în primăvara anului trecut, pe când ministru al Apelor și Pădurilor era social-democratul bistrițean Ioan Deneș. Valoarea proiectul era estimată la acea vreme la circa 50 de milioane de euro. Nu s-a reușit obținerea finanțării europene a proiectului, întrucât au existat sesizări din partea ONG-urilor care susțineau că malurile râului Bistrița ar urma să fie betonate, în special în zona municipiului Bistrița.
Consultanții Uniunii Europene au solicitat găsirea unor soluții prietenoase cu mediul, motiv pentru care, la finele anului trecut, studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost refăcut integral.
Acumularea Colibiţa este amplasată pe cursul râului Bistriţa Transilvană, afluent de ordinul II al râului Someş, la 40 de kilometri amonte de oraşul Bistriţa, la aproximativ 400 de metri amonte de confluenţa cu pârâul Repedea, între localităţile Bistriţa Bârgăului şi Mița din județul Bistriţa-Năsăud.