Afirmație halucinantă a primarului Bistriței despre faptul că o școală de cartier are WC-ul în fundul curții: Dacă copilul are acasă anumite condiţii, eşti obligat să le dai şi la şcoală. Dacă el acasă are alte condiţii, te chinui degeaba la şcoală

Deși Slătinița este localitate componentă a municipiului Bistrița, locuitorii sunt uitați de primarul Ovidiu Crețu. Deși de ani de zile le-a promis oamenilor rețea de apă și canalizare, edilul bistrițean nu s-a ținut de cuvânt. Nici măcar condițiile proaste și WC-ul din fundul curții de care au parte copiii care învață la școala generală, nu îi produc lui Ovidiu Crețu vreo undă de emoție. Primarul Bistriței susține că este obligat să asigure condiții bune doar copiilor care le au și acasă. 

 

La începutul anului școlar trecut, 40 de școli din Bistrița-Năsăud nu aveau grupuri sanitare în incinta clădirilor, iar elevii foloseau WC-ul din fundul curții. Acum autoritățile vin și susțin că doar 15 mai sunt în această situație. Cu toaletă în curte este și o școală din municipiul Bistrița, în cartierul Slătinița, pentru care municipalitatea a alocat recent 70.000 lei, bani primiți de la Guvern pentru amenajarea de grupuri sanitare. Însă după cum susține primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, suma ajunge doar pentru „o improvizaţie” sau un studiu pentru toalete noi.

Am primit 70.000 de lei, cu care o să putem face ori nişte improvizaţii, ori să ne apucăm să facem ceea ce ştim să facem, adică o investiţie corespunzătoare. Dar banii aceştia nu o să ajungă de o investiţie, o să ajungă de studii, de proiect şi eventual să începem, dar nicidecum să rezolvăm problema„, a declarat recent primarul municipiului Bistrița.

Deşi şcoala începe în mai puţin de două săptămâni, autorităţile locale aşteaptă deocamdată soluţiile din partea experţiilor care să spună ce să se facă la şcoala din Săltiniţa: o toaletă ecologică, o improvizaţie sau studii şi proiectare pentru o toaletă corespunzătoare care va fi racordată la reţeaua de apă şi canal în 2021 – 2022.

Am primit 70.000 lei, cu care vom putea face niște improvizații, ori să ne apucă să facem ceea ce știm să facem, adică o investiție corespunzătoare. Banii ăștia însă nu vor ajunge pentru investiție, ci doar pentru un proiect și, eventual, să începem (n. r. – lucrările), dar nicidecum să rezolvăm problema. (…) Trebuie să ne gândim şi la următorul lucru: dacă copilul are acasă anumite condiţii, eşti obligat să le dai şi la şcoală. Dacă el acasă are alte condiţii, te chinui degeaba la şcoală. Până când Slătiniţa nu va avea apă şi asta va fi în 2021 sau 2022, când se va termina investiţia, lucrurile, spun eu, sunt făcute mai mult pentru promovare, de reclamă sau, să spunem, politic. Pentru că dacă el acasă nu are apă curentă, toaletă curentă, atunci ce îi fac eu la şcoală? O improvizaţie? Nu ştiu în ce ar putea consta improvizaţia, aşteptăm de la Direcţia Tehnică soluţiile. Există varianta de a face o improvizaţie, o toaletă ecologică nu rezolvă problema. S-ar putea face, sigur, cu bani mulţi, o instalaţie cu bazin în podul şcolii, cu tot ceea ce trebuie, dar costă foarte mulţi bani şi peste trei ani o arunci pentru că ajunge apa curentă şi nu îţi mai foloseşte”, a spus Ovidiu Crețu.

Întrebat dacă o toaletă ecologică nu ar fi totuși mult mai sigură decât una din lemn, edilul bistrițean a dat un răspuns halucinant.

„O improvizație de lemn, e o improvizație de lemn. Eu am crescut la țară și nu am avut nici măcar o improvizație. Nu se pot face toate dintr-o dată”, a afirmat Ovidiu Crețu.

La şcoala generală din Slătiniţa învaţă 40 de elevi şi preşcolari, elevii de gimnaziu fiind mutaţi la şcolile din Bistriţa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.