Materialele electorale și buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul de duminică, 26 mai au plecat de la Biroul Eelectoral Județean Bistrița-Năsăud către cele peste 300 de secțiilde votare amenajate în întreg județul.
Potrivit Instituției Prefectului, în județul Bistrița-Năsăud au fost amenajate 313 secții de votare, în toate acestea urmând să ajungă în cursul zilei de sâmbătăt, materialele electorale, precum și buletinele de vot. Transportul acestora se face, conform procedurii legale, sub pază înarmată din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În ceea ce privește buletinele de vot, la nivel județean există 865.245 buletine de vot, din care un număr de 288.415 buletine de vot pentru Parlamentul European, 288.415 bucăți buletine de vot nr.1 pentru Referendum şi 288.415 bucăţi buletine de vot nr. 2 Referendum. Astfel, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.
Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin carte de identitate valabilă, Serviciul Evidența Persoanelor Bistrița va avea program și în zilele de 25 și 26 mai.
Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, se desfășoară duminică, 26 mai, între orele 07:00 – 21:00, interval în care cetățenii sunt așteptați la urne.
13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi au intrat în cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European. Astfel, în confruntarea electorală au intrat candidaţi din partea PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN. În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.
În cursă au intrat și reprezentanți ai organizațiilor politice din județul Bistrița-Năsăud:
- Doina Pană – deputat, candidează din partea PSD pe locul 15;
- Sorin Roșu Mareș – secretar de stat în ministerul Agriculturii, candidează din partea ALDE pe locul 16;
- Silvia Galben – secretar general al Partidului Mișcarea Populară Bistrița-Năsăud, candidează din partea PMP pe locul 14;
- Cristina Iurișniți – deputat, candidează din partea Alianței 2020 USR PLUS pe locul 39;
- Atilla Decsei – președintele UDMR Bistrița-Năsăud, candidează din partea UDMR pe locul 21.
În ceea ce privește referendumul pentru Justiție, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la următoarele întrebări:
1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
În ziua alegerilor, la nivel național vor fi la datorie peste 50.000 de angajați ai MAI care vor asigura climatul de ordine și liniște publică, protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, angajații MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din țară către Biroul Electoral Central. În toată țara sunt 18.730 de secții de votare.