Aproape 1.300 de persoane și-au găsit un loc de muncă în primul trimestru al acestui an, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa – Năsăud. 

Datele statistice ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa – Năsăud arată că din totalul persoanelor încadrate în muncă, 442 au peste 45 de ani, 302 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 252 au între 25 și 35 de ani, iar 294 sunt tineri sub 25 de ani (294 tineri NEET – tânăr cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională).).

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 421 provin din mediul urban, iar 869 persoane sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale (450), urmate de cele cu studii liceale+postliceale (377). Numărul celor cu studii profesionale este de 278, cei cu studii primare sunt în număr de 125, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 60.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud, 526 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. ”Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată”, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM B-N.

Astfel, în primele 3 luni ale anului 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.283 persoane.