Județul Bistrița-Năsăud va primi bani de la Guvern pentru refacerea obiectivelor de infrastructură care au fost afectate de calamitățile din vara acestui an. În Monitorul Oficial  al României din 18 septembrie s-au publicat sumele aprobate pentru fiecare județ în parte, iar datele arată că în Bistrița-Năsăud vor sosi 8,7 milioane lei. 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  a nunțat că Guvernul României a aprobat alocarea sumei de peste 164 de milioane de lei, din fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2019 (inundații și alunecări de teren).

Potrivit ministerului, fondurile au fost solicitate de unităţi administrativ-teritoriale din 27 de judeţe (Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea).

În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, suma repartizată din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului este de 8,7 milioane de lei, banii urmând să fie utilizați pentru refacerea unor poduri de pe câteva drumuri județene, a unor podețe și punți pietonale din mai multe comune de pe raza județului. Lista completă a unităților administrativ-teritoriale care vor primi bani, precum și obiectivele pentru care s-au alocat fonduri în vederea refacerii poate fi consultată mai jos:

 

Reamintim că în anul 2019, pe teritoriul României, unele unităţi administrativ – teritoriale au fost afectate de precipitaţii sub formă de averse, cu regim torenţial, însoţite de descărcări electrice. Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor și topirea zăpezii au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza unor unităţi administrativ – teritoriale din 27 de judeţe.