Organizația Salvați Copiii și Instituția Avocatul Poporului au lansat un raport privind respectarea drepturilor copilului în România, un document complex care surprinde modul deficitar în care este respectat principiul interesului superior al copilului. Potrivit acestui raport, România ocupă primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește rata mortalității în rândul copiilor.  

”Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0-19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în raportul Salvati Copiii.

Datele statistice prezentate în raportul Salvați Copiii arată că în anul 2018, în România au avut loc 2.284 de decese ale copiilor şi adolescenților. Mortalitatea infantilă (sub 1 an) reprezintă majoritarea deceselor în rândul copiilor în 2018, când 1.215 de copii au murit înainte de implini vârsta de un an. La aceste decese ale născuților – vii se adaugă și numărul copiilor născuți-morți 686.

Potrivit datelor, județele cu cele mai mari rate ale mortalității infantile sunt Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin, iar la polul opus, cu cele mai scăzute rate, sunt Dâmbovița, Ilfov, Arad, Timiș, Iași, Alba și București. La nivelul județului Bistrița-Năsăud în anul 2018 a fost înregistrată o rată de 6,8 la mie, în condițiile în care la nivel național aceasta era de 6,5 la mie.

Organizația Salvați Copiii mai precizează că procentul cel mai mare de decese în rândul copiilor sub 1 an a fost înregistrat la mamele fără educație și care au terminat doar școala primară. Vârsta mamei este și ea un factor important în acest context, cu rate mari ale mortalităţii atât la mamele adolescente, cât şi la cele peste 40 de ani.

 ”Informarea mamelor cu nivel de educație scăzut, cât și informarea mamelor minore asupra riscurilor sarcinilor timpurii, pot preveni o parte din decesele copiilor”, se mai arată în raport.

Cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.