Camelia Ilișuan: ”Există o întreagă generație de medici de familie care vor ieși la pensie și nu vine nimic în loc!”

 

Președintele – director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a declarat, la deschiderea oficială a ediției din acest an a Zilelor Medicale Bistrițene, că în următorii 5-6 ani, județul Bistrița-Năsăud se va confrunta cu o gravă problemă în ceea ce privește medicina de familie.

Camelia Ilișuan spune că există o întreagă generație de medici de familie care vor ieși la pensie, iar locurile acestora ar putea rămâne goale, atrăgând atenția asupra faptului că studenții nu sunt interesați de această ramură.

”Știm cu toții și toate autoritățile din județ că în următorii 5-6 ani vom avea probleme cu numărul medicilor de familie care vor putea să susțină medicina primară în județ. Este o problemă și la noi, în alte județe deja este o problemă care este greu de rezolvat. La noi se mai poate rezolva, dar doar pe termen scurt, 5-6 ani. Există o întreagă generație de medici de familie care vor ieși la pensie și nu vine nimic în loc. Numai prin colaborarea autorităților, Colegiului Medicilor cu Asociația Medicilor de Familie, se pot găsi niște căi de a stimula viitori studenți sau chiar actualii studenți din facultățile de medicină să îmbrățiseze această specialitate și să îi aducem și la noi acasă”, a declarat Camelia Ilișuan.

Președintele director general al CJAS Bistrița-Năsăud vine și cu o sugestie către reprezentanții care ar avea un cuvânt de spus în această privință.

Vă dau o sugestie, există acele săptămâni cu Școala Altfel în licee. Ați putea colabora cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud ca măcar din clasele cu specific Chimie – Biologie, pentru că de acolo sunt elevi care vor să meargă mai departe ăn Medicină, să se facă niște acțiuni comune, să vadă elevul ce înseamnă meseria de medic de familie, cum se derulează și poate că peste 5-6 ani vom avea tineri medici de familie care vor vrea să vină acasă”, a mai spus Camelia Ilișuan.

Situația medicinei de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud a mai fost ridicată și în plenul unei ședințe a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de către consilierul județean Dan Birişiu, care a afirmat că aproximativ 40 de medici de familie sunt în prag de pensionare.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, media de vârstă a medicilor de familie este de 59 ani. În următorii ani se vor pensiona, conform legii actuale, 40 de medici şi, din păcate, un singur conjudeţean este înscris la specialitatea Medicină de familie. Viitorul nu sună deloc bine. Pentru a debloca această stare de fapt, care într-un viitor ne va aduce prejudicii pe care nu ştiu cum o să le gestionăm, ar trebui să facem medicina de familie atractivă. Ar trebui să diminuăm stagiul de la trei ani la un an, cu obligativitatea ca absolvenţii din specialitatea medicina de familie, în următorii cinci ani, să se ducă la un curs de o lună în următorii cinci ani şi minim triplarea numărului de locuri”, a spus la acea vreme Dan Birişiu.

Aceasta este o problemă cu care se confruntă mai multe județe din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.