Cele mai scumpe sărbători din ultimii 30 de ani: Kilogramul de roșii a ajuns 23 de lei – Românii, în pragul sărăciei

A mai rămas mai puțin de o lună până la Sărbătoarea Nașterii Domnului, iar Paștele îi va prinde pe mulți români cu mesele goale. Vom avea cele mai scumpe sărbători pascale din ultimii 30 de ani, spun specialiștii. Prețurile au explodat la produsele din carne, ouă, lapte și chiar legumele au devenit un lux. Kilogramul de roșii a ajuns astăzi să se vândă la tarabe chiar și cu 23 de lei, iar aceste majorării îi descurajează pe românii care vor să cumpere.

Într-o piață din Capitală un kilogram de roșii a ajuns să coste chiar și 23 de lei. Prețurile au crescut simțitor, iar mulți spun că nu își mai permit să cumpere. Statisticile arată o scumpire de 6%, dar în realitate prețurile sunt mult mai piperate.

„Doua legaturi de loboda, salată și ridichi, trei legături de ridichi. Ca să pot să fac o salată. Să fac o socoteală? Am luat mai multe. Am consumat aproape 200 de lei. O saptamana. Fac economie cu sotia”, a spus un cumpărător.

Pentru a nu rămâne cu marfa pe tarabe, comercianții apelează chiar și la vechile tehnici de negociere. „Mai lasa, mai fac reducere. Cautam pana gasim si noi ceva mai ieftin. Face Florica reducere la clientele mele. Sunt 3 lei, doua le dam la 5 lei”, a spus altcineva.

Fermierii spun că până de Paște kilogramul de roșii va ieși de la producători cu 35 de lei, un preț mult prea mare pentru majoritatea oamenilor.

„Foarte greu. Foarte greu. Pensie foarte mica. 1700 lei, va dati seama. Foarte greu”, a declarat un cumpărător.

Specialiștii trag un nou semnal de alarmă și spun că ne așteaptă cele mai scumpe sărbători din ultimele trei decenii. Deja situația pare scăpată de sub control după ce inflația a sărit de 15 procente. Cele mai recente date arată că în medie, lunar, o familie dă peste 1.800 de lei pentru alimente și aproape 300 de lei pe produsele de igienă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.