Ciolacu și Boloș, discuții pentru restanțele salariale ale magistraților

În vreme ce gaura din bugetul statului crește de la o zi la alta, salariile magistraților le dau dureri de cap guvernanților! Surse din Executiv citate de Realitatea PLUS spun că premierul Marcel Ciolacu a programat o întâlnire cu Marcel Boloș pentru a găsi o soluție prin care să nu plătească salariile restante magistraților. 

Reprezentanții Guvernului ar căuta soluții astfel încât să nu plătească banii restanți magistraților, potrivit Realitatea PLUS. Cele 1,7 miliarde de lei, valoarea salariilor restante ale magistraților, ar împovăra prea mult bugetul de stat. Astfel că, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, va exista o discuție pe această temă între premier și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 

Nu se știe dacă această discuție între premier și ministrul de la FInanțe va avea loc în cadrul întâlnirii coaliției programate pentru joi sau va fi o întâlnire separată între cei doi demnitari pe acest subiect, precizează Realitatea PLUS.

Guvernul voia inițial să reducă cheltuielile pentru a acoperi uriașa gaură bugetară, iar salariile restante ale magistraților, pe care le-au câștigat în instanțe, să fie amânate anul viitor.

Guvernul trebuie să scoată suma de 1,7 miliarde de lei pentru plata restanțelor magistraților în acest an, când deja salariile curente din mai multe ministere sunt plătite din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a declarat că este vorba de majorări salariale retroactive începând din 2018 și până în prezent, potrivit Realitatea PLUS.

Consiliul Superior al Magistraturii și diverse asociații ale judecătorilor au făcut presiuni pentru a obține acești bani anul acesta și au amenințat că vor deschide noi procese în caz contrar. Mărirea veniturilor magistraților are ca efect și majorarea pensiilor speciale de care aceștia beneficiază.

Potrivit surselor din Guvern, citate de Realitatea PLUS, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se vor întâlni mâine (vineri, 3 noiembrie, n.r.) pentu a găsi o soluție ca să nu fie nevoiți să achite această sumă uriașă. Nu se știe încă dacă se va putea obține o amânare după aceste discuții, relatează Realitatea PLUS. 

„Avem în momentul de față suma de 1.700.000.000 lei. Este o sumă consistentă pentru noi și, sigur, aici am primit, de asemenea, val de critici pentru ceea ce înseamnă titlurile de proprietate. Să știți că acelea nu sunt cheltuieli nesemnificative. Peste 4,3 miliarde lei plătim anual din bugetul de stat pe acest tip de cheltuială și, cum am spus, trebuie să avem o ordonare firească a cheltuielilor și să mergem cu prioritățile pe care România le are”, a precizat Marcel Boloș despre problema plăților eșalonate pentru drepturile bănești câștigate în instanță.

Întrebat dacă își vor primi magistrații banii restanți, Marcel Boloș a precizat că „în lipsa unui cadru legal, care să reglementeze… Așa spune legea, că până la sfârșitul anului, în lipsa unor alte prevederi legale contrare, își primesc drepturile de natură salarială rezultate din titlurile de creanță…”.

Ministrul Finanțelor a explicat și de ce a fost eliminată plata eșalontaă a restanțelor salariale pentru magistrați.

„Adunați dvs. cheltuielile pe care vi le-am enumerat (…) și să vedeți dacă nu sunt echivalentul drepturilor salariale ale profesorilor și a fondurilor pe care le alocăm pentru Casa de Sănătate și o să ajungem să nu mai știm dacă toate cheltuielile le plătim dintr-o dată, discutăm de ordinul a câtorva legi, sume consistente de bani”, a mai declarat ministrul Marcel Boloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.