Coronavirus. Primul site care va fi închis pentru fake news

Marcel Vela a pus gând rău site-urilor care răspândesc informații false în contextul crizei generate de noul coronavorus. Ministrul Afacerilor Interne a transmis ANCOM cererea de închidere a paginii stiridemoment.ro.

Cererea ministrului se bazează pe articolul 54 din decretul prezidențial în baza căruia a fost instituită starea de urgență în România. 

„La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele care nu se află sub jurisdicția legislației naționale”, se la alineatul 5 din articolul 54 al decretului prezidențial.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică ce a fost constituit la nivel interministerial spun că au monitorizat mai multe informații publicate de site-ul în cauză.

„Site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală”, arată Grupul de Comunicare Strategică.

Una dintre știrile transmise de acest site are titlul: Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl. Articolul a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” 

Un alt exemplu de informație falsă, este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului roman pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare, mai transmit reprezentanții GCS care susțin că un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste.

În plus, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.