Costuri mari pentru modernizarea uneia dintre cele mai circulate străzi din Bistrița – circa un milion de euro pe kilometru

Primăria Bistrița intenționează să reabiliteze una dintre cele mai intens circulate artere din municipiu – strada Tărpiului, pe care trec, zilnic, mii de bistrițeni care lucrează la companiile și instituțiile cu sedii în zonă. Cu o lungime de aproximativ 2,7 km, costurile privind modernizarea acestei străzi sunt estimate la 12,9 milioane de lei, adică circa 2,8 milioane de euro, mai exact un milion de euro pentru un singur km.

Consiliul Local Bistrița a adoptat în ultima ședință ordinară un proiect de hotărâre care prevede aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii “Reabilitarea si modernizarea străzii Tărpiului”.

”Strada Tărpiului este o stradă foarte circulată deoarece de-a lungul traseului există o serie de instituții publice de interes public, precum și numeroși agenți economici importanți, care atrag un trafic auto important. Prin acest proiect se prevăd lucrări de reabilitare si modernizare care să facă faţă traficului actual si deschiderea de noi accese auto în vederea fluidizării traficului acestei străzi” se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pe lângă reabilitarea părții carosabile este prevăzută și execuția de trotuare și chiar amenajarea unor piste pentru bicicliști de-a lungul traseului.

De asemenea, potrivit proiectului strada a fost împărțită în două sectoare, unul de 1,3 km și altul de 1,4 km. Pe primul sector, sunt prevăzute 3 benzi de circulație, iar pe cel de-al doilea sector doar două. Vor fi reamenajate parcările și stațiile de autobuz, iar strada va beneficia de sistem de iluminat public modern, pe o lungime 3.135 ml. Se vor monta un număr de 107 stâlpi metalici și corpuri de iluminat cu LED. Totodată, podul care face legătura cu șoseaua de centură a municipiului va fi reabilitat și se va realiza o rețea de canalizare pluvială.

Valoarea estimativă a acestor lucrări, cuprinsă în studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Bistrița, este de 12,9 milioane de lei.

Potrivit administrației locale, ”finanțarea investiției se va realiza din buget local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație”.

În ceea ce privește durata lucrărilor, acestea ar urma să se întindă pe o perioadă de 36 de luni din momentul semnării unui contract cu o companie care să execute lucrările.

Reamintim că tot în acea zonă, mai exact la intersecția dintre străzile Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi, Primăria Bistrița construiește un sens giratoriu, scopul unei astfel de investiții fiind de a fluidiza traficul. Și această investiție are costuri imense, de aproximativ 800.000 de euro.

1 COMENTARIU

  1. […] Despre acest proiect s-a mai discutat și în anii trecuți, însă, autoritățile nu au reușit să îl implementeze până în prezent. Abia în 2018 a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru proiect, în urma acestuia rezultând că investiția ar avea costuri de aproximativ 3 milioane de euro. Despre acest subiect, Realitatea de Bistrița a mai scris AICI. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.