Cozi uriașe în Diaspora! Românii sunt cu gândul acasă (FOTO/VIDEO)

Berlin, Germania

 

Berlin (Germania), Viena (Austria), Budapesta (Ungaria), Lyon (Franța), Logrono (Spania), Regensburg (Germania), Dublin (Irlanda) sunt doar câteva dintre orașele europene de unde românii au ales să fie alături de România și să participe la scrutinul din 26 mai, când cetățenii sunt chemați la urne să își exprime opțiunile pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe Justiție inițiat de Președintele României, Klaus Iohannis.

Printre cei peste 160.000 de români care până la ora 15:00, ora României, au ales să își exprime opțiunile se numără și bistrițeni, care, în majoritatea cazurilor, au stat ore în șir la cozi pentru a putea intra la urne. Spre exemplu, un bistrițean care a ales să voteze în Regensburg, Germania ne-a transmis că a stat aproape trei ore la coadă, în vreme ce o altă persoană care și-a exprimat opțiunea electorală în Logrono, Spania a stat mai bine de o oră și jumătate la coadă.

Coadă imensă este și la Ambasada României din Berlin.

Realitatea de Bistrița vă pune la dispoziție o galerie cu imagini din mai multe orașe europene în care au votat bistrițenii și alți români aflați departe de casă.

În toate imaginile se poate observa că s-a stat la cozi, însă acest nu i-a determinat pe cei care au vrut să își exprime votul să renunțe, ci din contră, spun că a fost și un bun prilej de socializare alături de alți români din diferite zone ale țării.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019 a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (ora 7.00 ora locală), în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

În străinătate sunt amenajate 441 de secții de votare, iar votul în cadrul acestora se va desfășura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secțiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) și cea de la Vancouver, Canada.

Până la ora 15:00, în cele 441 de secții de votare din străinătate au votat 164.318 români, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central. Cei mai mulți cetățeni români au votat în Chișinău – 1.154.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.