Deputatul Cristina Iurișniți trage un semnal de alarmă cu privire la numirea pe criterii politice a directorilor din cadrul unităților de învățământ din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit acesteia, ar exista cazuri în județ în care unii șefi ai unităților ar fi fost numiți în funcții fără a susține concurs. 

În contextul actual al vehiculării ideii numirii în funcții de conducere a unor șefi de instituții pe criterii exclusiv politice, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am adresat o solicitare și doamnei inspector școlar general, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița – Năsăud, prin care am rugat-o să ne comunice: numele persoanelor care urmează să ocupe funcții de conducere/coordonare și control pentru anul școlar 2019-2020 la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (inspector școlar general, inspector școlar general adjunct, inspectori școlari), a instituțiilor și unităților conexe, precum și a unităților de învățământ din județul Bistrița-Năsăud (director/director adjunct), rugând să ne precizeze pentru fiecare instituție și persoană în parte modalitatea numirii pe funcție, temeiul legal al deciziei de numire, competențele profesionale și studiile specifice care au stat la baza numirii pe funcție, dacă numirea s-a realizat în urma unui concurs specific la care au participat mai mulți candidați pe post sau un singur candidat pe post”, a declarat deputatul Cristina Iurișniți.

Potrivit sursei citate, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a oferit un răspuns în urma solicitării deputatului.

”Din răspunsul primit, aflăm că la nivelul județului pentru noul an școlar care va începe la 1 septembrie, au fost deja numiți cu delegație, fără concurs și la dispoziția Inspectoratului Școlar, un număr de 34 de directori și directori adjuncți, din totalul de 148 de funcții de conducere existente la nivelul unităților de învățământ de stat, respectiv 8 inspectori dintr-un număr de 21 de inspectori școlari, pentru celelalte posturi continuându-și activitatea directorii și inspectorii școlari care au ocupat în ultimii ani posturile prin concurs”, mai afirmă Cristina Iurișniți.

De asemenea, potrivit răspunsului primit, ”inspectorul școlar general, inspectorul școlar general adjunct și directorul C.C.D. “ocupă funcțiile de conducere actuale în urma concursurilor organizate de M.E.N.”. După cum aflăm și din arhiva presei locale, concursul pentru postul de inspector școlar general a avut loc în perioada 11-20 martie 2015, iar potrivit O.M.E.N. nr. 5558/2011 durata mandatului inspectorului școlar general este de 4 ani, putem deduce astfel faptul că și doamna inspector școlar general urmează să fie la dispoziția Ministerului Educației începând cu noul an școlar”, mai arată președintele USR Bistrița-Năsăud.

În opinia parlamentarului bistrițean, inspectoratele școlare județene ar trebui desființate. ”Desființarea inspectoratelor școlare județene susținerea prin centre regionale pentru resurse educaționale și prin administrația locală a finanțării investițiilor în infrastructura școlară și în formarea continuă a cadrelor didactice, promovarea mentoratului și a autonomiei școlare, pot fi doar câteva dintre dezideratele unei viziuni care poate avea aplicabilitate imediată prin intermediul unor politici publice eficiente și prompte”, este de părere deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.