Deputatul Simionca: ”Guvernul se RĂZBUNĂ pe DIASPORĂ pentru mitingul din 10 august!”

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară. La aceste afirmații, deputatul bistrițean Ionuț Simionca a reacționat dur, precizând că, în opinia sa, în acest mod, Guvernul se răzbună pe cetățenii care muncesc în străinătate pentru mitingul din 10 august.

”Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinţei ”Criza forţei de muncă – Corelarea sistemului de învăţământ universitar cu piaţa muncii”.

Declarația ministrului de Finanțe a stârnit reacții dure din partea deputatului bistrițean Ionuț Simionca. Aceste este de părere că ”declarația lui Eugen Teodorovici privind restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecați în străinătate pentru un trai mai bun este de o gravitate fără precedent”. 

Potrivit parlamentarului din Bistrița-Năsăud, ”datorită politicii falimentare a cuplului Dragnea-Tăriceanu, tot mai mulți români au plecat în ultimii ani în țări străine pentru salarii mai mari, cu care să își crească copiii, să își ajute părinții și să își croiască un viitor. Nimeni nu pleacă de acasă de prea mult bine”. 

În opinia președintelui PMP Bistrița-Năsăud, aceasta este o pedeapsă pentru cei care au ales să protesteze anul acesta, pe 10 august. ”Teodorovici demonstrează, ca și colegii lui de partid, că nu îi are deloc la suflet pe românii plecați la muncă în străinătate. Restrângerea dreptului la muncă pare a fi o pedeapsă aplicată de actualul guvern diasporei după mitingul din 10 august, cu atât mai mult cu cât se știe că diaspora nu a votat niciodată PSD” a completat Simionca.

După ce a văzut reacțiile apărute în spațiul public în urma declarației sale, ministrul Eugen Teodorovici a revenit cu precizări pe Facebook: ”În legătură cu declaraţiile făcute astăzi la dezbaterea care a avut ca subiect principal criza forţei de muncă, nu pot să nu remarc evaluările nejustificate fără preocuparea de a înțelege mesajul în spiritul său şi pentru care consider că este necesar să fac următoarele precizări:

  • Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social.
  • NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.
  • Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene.
  • În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti.
  • Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.
  • Indiferent de sensibilităţile europene AM REPREZENTAT şi VOI REPREZENTA întotdeauna interesul României şi al românilor!” a scris, pe Facebook, ministrul Finanțelor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.