Persoanele din Bistrița-Năsăud care doresc să devină asistenți maternali pot afla mai multe informații despre ce implică această profesie, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească, participând la o întâlnire organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud. Instituția intenționează să organizeze, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, cursuri pentru pregătirea asistenților maternali profesioniști, iar în următorii cinci ani și-a propus să angajeze 50 de astfel de asistenți.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud alături de alte 46 de direcții de la nivelul întregii țări sunt partenerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție într-un proiect finanțat din fonduri europene, care prevede extinderea și profesionalizarea rețelei de asistență maternală.
Proiectul intitulat „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” are ca scop reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali. Acesta se derulează pe o perioadă de 5 ani (2018 – 2023) și are un buget național de aproape 570 milioane de euro.
Potrivit proiectului, la nivel național, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.
În aceste condiții, și în plan local, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud are intenţia de a demara un curs pentru pregătirea iniţială a solicitanţilor în vederea atestării şi angajării ca asistenţi maternali profesionişti.
Potrivit șefului compartimentului de Asistență Maternală din cadrul DGASPC B-N, Flaviu Bercea, în județ există în prezent 135 de asistenți maternali, care au în îngrijire 241 de copii, cu vârste cuprinse între 0 -18 ani și chiar și 21 de ani, întrucât în cazul în care copilul peste vârsta de 18 ani continuă studiile, acesta poate să rămână în sistem.
În următorii ani, numărul asistenților care vor putea să le ofere o nouă șansă copiilor proveniți fie din centrele de plasament, fie din familii în care părinții au fost acuzați de rele tratamente sau, mai grav, au fost decăzuți din drepturile părintești, va crește. Asta deoarece DGASPC B-N și-a propus ca în cei cinci ani în care se va derula proiectul, să angajeze 50 de asistenți maternali, câte 10 în fiecare an, salariile acestora urmând a fi plătite exclusiv din bugetul proiectului.
Astfel, persoanele interesate să devină asistenți maternali pot afla mai multe detalii despre ce implică această meserie. Pentru ei, marţi, 26 februarie, la ora 10:00, la sediul instituției din Bistriţa, strada Sucevei, nr. 1-3, va avea loc la o întâlnire în care se vor furniza informații despre sistemul de asistenţă maternală şi demararea procesului de recrutare şi selectare a celor interesaţi.
Potrivit DGASPC B-N, persoanele interesate să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime:
- Să fie persoane cu vârsta cuprinsă între 25-50 de ani;
- Absolvenţi de minim 10 clase;
- Să mai existe un venit în familie;
- Familia să dispună de un spaţiu de locuit, cu minim 2 camere şi cu posibilitatea amenajării unui loc confortabil pentru copiii plasaţi;
- Să nu existe probleme medicale grave în familie;
- Membrii familiei să nu aibă probleme legate de cazierul judiciar.
Cei interesați de un astfel de curs pot obține informații suplimentare de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa- Năsăud. De asemenea, doritorii pot apela numerele de telefon 0263-232 384 sau 0753-317 464, persoane de contact- Oniga Veronica şi Flaviu Bercea.