Consilierii municipali ecologiști Mircea Archiudean și Doru Mârza vor să depună în Consiliul Local Bistrița un proiect de hotărâre care să decongestioneze traficul tot mai aglomerat din municipiu. Proiectul propus de cei doi aleși locali este deocamdată în consultare publică, astfel că sunt așteptate propuneri și soluții și din partea cetățenilor municipiului Bistrița.
Mircea Archiudean și Doru Mârza au identificat, deocamdată, doar câteva posibilități de decongestionare a traficului din Bistrița. Astfel, la orele de vârf, respectiv dimineața când bistrițenii merg la muncă sau la școală, dar și după amiaza când aceștia se reîntorc acasă, să fie interzisă circulația pe arterele aglomerate a mașinilor de școală de șoferi, dar și a celor care colectează gunoiul menajer, dar și accesul vehiculelor de tonaj greu.
„Proiectul de hotărâre vizează decongestionarea traficului prin adoptarea unor măsuri de reglementare prin care să fie restricționat accesul în trafic în zona centrală a municipiului Bistrița în orele de vârf a unor categorii de participanți la trafic care generează blocaje frecvente și o stare de nervozitate celorlalți participanți la trafic.
Sunt vizate de acest proiect, activitățile desfășurate de școlile de șoferi, activitățile de salubrizare, activitățile de realizare și întreținere a marcajelor auto și accesul vehiculelor grele și a utilajelor de construcții„, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului consilierilor ecologiști.
Conform documentului, cei doi aleși locali bistrițeni propun restricționarea circulației autovehiculelor mai sus amintite în zona centrală a municipiului, câte o oră dimineața și după-amiaza, în perioadele de vârf ale zilei, când bistrițenii trebuie să se deplaseze la serviciu sau la școală, și înapoi.
„În urma observării situației existente la nivelul municipiului, am constatat faptul că, la nivelul municipiului Bistrița. orele de vârf sunt între 7:30 – 8:30 dimineața și 15:30 – 16:30 după-amiaza, acest lucru datorându-se deplasărilor obligatorii: serviciu și/sau interes de serviciu, școalăa, cât și a celor în scopuri comerciale. Între aceste ore se desfăşoară un trafic intens, soldat cu blocaje frecvente în intersecţiile principale ale centrului municipiului Bistrița, datorate unui număr mare de autovehicule, inclusiv a celor aflate în tranzit şi a prezenţei mijloacelor de transport aparţinând şcolilor de şoferi, a mașinilor operatorului de salubritate și chiar a unor vehicule grele și utilaje de construcții. (…)
Proiectul propune interzicerea circulaţiei mijloacelor de transport aparţinând şcolilor de şoferi în timpul orelor de curs, a mașinilor operatorului de salubritate și a vehiculelor grele și utilaje de construcții în zona centrală a Municipiului Bistrița delimitată de străzile Drumul Sigmirului – Industriei – Dimitrie Cantemir – Eroilor – Poienii – Drumul Dumitrei Vechi – Calea Moldovei- Avram Iancu- C.R. Vivu- I. Minulescu – V.Conta – Parcului – I. Ratiu – S.Barnutiu – P.Maior – Libertății în intervalul orar 7:30 – 8:30 și 15:30 – 16:30„, se precizează în expunerea de motive.
De aceleași măsuri sunt vizați și cei care efectuează marcajele rutiere.
„De asemenea, am constatat faptul că, în mod repetat în municipiul Bistrița marcajele rutiere se realizează exact în orele de vârf, contribuind în mod substanțial la crearea de blocaje în trafic în condițiile în care această activitate poate fi realizată oricând altcândva și chiar pe timpul nopții„, se mai arată în document.
Potrivit celor doi consilieri locali, astfel de hotărâri au fost adoptate și în municipiul Arad, îm 2014, precum și în muncipiile Pitești și Iași în acest an.
„Menționăm de asemenea preocupările la nivelul autorităților publice din județul Bistrița-Năsăud.
Astfel la nivelul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică întrunită în ședință extraordinară în data de 17 martie 2014 a fost prezentat un material intitulat “Măsuri ce se impun a fi luate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, în vederea restricţionării circulaţiei autovehiculelor aparţinând şcolilor de şoferi, în orele de vârf, atât pe raza municipiului Bistriţa, cât şi în anumite zone din judeţ cu trafic intens, pentru o mai bună fluidizare a circulaţiei şi preîntâmpinarea blocărilor de trafic”.
Concluzia discuțiilor în ATOP a fost cea că restricționarea e oportună și că reglementare se poate face în baza Ordonanţei nr. 195 privind circulaţia pe drumurile publice. Din materialul prezentat și din discuțiile reținute în procesul verbal a reieșit de asemenea și intervalul de timp în care circulația este aglomerată, același cu ce propus în proiectul de hotărâre„, mai arată cei doi aleși locali în expunerea de motive.
”
[…] Doi consilieri locali ecologiști propun măsuri pentru decongestionarea traficului din Bistrița […]