Drumuri, zeci de gospodării și instituții publice din Bistrița-Năsăud, inundate după ploile torențiale! Pericolul nu a trecut

Zeci de gospodării, străzi, dar și instituții publice și societăți comerciale au fost inundate în județul Bistrița-Năsăud după ploile torențiale căzute miercuri. Pericolul nu a trecut încă, la această oră fiind înregistrate depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos și Dipșa, la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu, la Domnești și la Șintereag (cota este în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură) și Someșul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură, potrivit Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa.

 

În urma ploilor torențiale care au căzut miercuri în județul Bistrița-Năsăud, aproape 40 de case, circa 90 de subsoluri, două instituții publice și tot atâtea societăți comerciale, dar și 7 străzi și patru anexe au fost inundate. Totodată, au fost primite prin SNUAU 112, un număr de 182 de apeluri de urgenţă privind inundațiile şi alte situaţii de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

sursa video: Facebook Tyby Tyby

Iată și bilanțul provizoriu transmis de ISU Bistrița-Năsăud, întocmit joi până la ora 8:00:

 

Nr. crt. Localitate Au fost afectate: Alte informaţii:
1 Bistriţa Case: 16

Subsoluri: 24+50(dupa ora 24)

Străzi: 4

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe:4

1 persoană evacuată.

 

 

 

 

2 Feldru Case:1

 

Aluviuni pe DN17D şi pe calea ferată datorită unei viituri.
3 Năsăud Case: 3

Subsoluri: 1

4 Slătiniţa Case: 2

Subsoluri: 1

Viitură

1 persoană evacuată

5 Dumitra Case: 1

Subsoluri: 1

Viitură

5 persoane evacuate (4 adulţi şi 1 copil)

6 Ghinda Case: 1

Străzi: 1

Viitură

 

7 Jelna Case: 3

Subsoluri: 5

8 Livezile Case: 1
9 Ruştior Subsoluri: 1
10 Budacu de Jos Case:10

Subsoluri: 4

6 persoane evacuate(3 s-au autoevacuat)
11 Coşbuc Case: 1

Subsoluri: 1

Străzi: 1

Viitură DN17C
12 Monor 2 persoane evacuate (2 copii)
13 Sângeorz-Băi Străzi: 1
14 Total Case: 39

Subsoluri: 88

Străzi: 7

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe: 4

15 persoane evacuate

17 persoane evacuate preventiv

 

 

 

 

 

În continuare CJSU Bistrița – Năsăud monitorizează situația operativă la nivelul întregului județ și este pregătit să aloce resursele necesare atunci când situația o impune.

 

Meteorologii au emis marți o atenționare / avertizare fenomene meteorologice și hidrologice cod portocaliu – averse torențiale, grindină, descărcări electrice, vijelii, la ora 21.00 a fost emisă o avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Budac, care s-a transformat ulterior în cod roșu de inundații, la ora 00.30 a fost emisă o altă avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Șieu, care o oră mai târziu a fost transformată în cod roșu de inundații, iar în jurul orei 01.40 s-a mai emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pe cursul râului Dipșa.

 

În acest moment este în vigoare atenționarea hidrologică de cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 16 mai 2019, ora 10.00 – 16 mai 2019, ora 22.00, care vizează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni, Niraj, transmite ABA Someș-Tisa.

Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitaţiilor în curs și prognozate, se vor produce  în continuare creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, județul Maramureș, Someșul Mare, județul Bistrița-Năsăud, Mureș – bazin superior amonte S.H. Glodeni  și Niraj, judeţele Harghita, Mureș.

Având în vedere evoluția evenimentelor hidrologice înregistrate, personalul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează cursurile de apă din arealul administrat. 

Au fost mobilizate echipe de intervenție, imediat ce au fost înregistrate fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 15 mai 2019. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate„, mai precizează sursa citată.

La această oră se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Budac, în localitatea Budacu de Jos și Dipșa, la stația hidrometrică Viile Tecii, pe râul Șieu, la Domnești și la Șintereag (cota este în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură) și Someșul Mare, la Beclean, de asemenea cotă aflată în creștere, ca urmare a propagării undei de viitură.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.